Starý elektromotor.
Moderátor: Moderátoři
Starý elektromotor.
AEG
ADW 15/4
1,8kW 1430 ot/min nekonečně dlouhý provoz
Stator 380/220V 4,25/7,5A
Rotor 94/133V 11A
50 per. 0,78cos Fí
Je mi jasný všechno až na ten rotor. Co to je za údaje, k čemu slouží a kde se dají naměřit. K té svorkovnici- vedou k ní 3 dráty zevnitř motoru. Do samostatného uzlu vedou jednotlivě 3 dráty taky z motoru. Je to to teda jako zapojení do hvězdy. Jenom mě mate ta motaná kotva a údaje o ní na štítku.Nejsem pevný v kramflecích, teorie mi nikdy moc nešla a tak bych prosil znalé, jestli by mi nemohli objasnit to, co je mi záhadou. Díky.
- Přílohy
-
DSCF3710.JPG- (196.46 KiB) Staženo 179 x
-
DSCF3709.JPG- (169.32 KiB) Staženo 217 x
-
DSCF3706.JPG- (220.48 KiB) Staženo 186 x
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Je fakt, že bych to nemusel řešit, jen mě zajímalo, proč je vinutá kotva. Jinak dík za reakce.
Kroužkové motory nejsou exotické atypické stroje, najdete je dodnes zcela běžně v regulovaných pohonech. Ony totiž ty "kroužky" neslouží jen k rozběhu, ale v době "předkřemíkové" také k regulaci otáček motoru skokovou nebo plynulou změnou zařazených odporů. Pro kroužkové motory bylo vyvinuto několik zapojení, umožňujících plynulé řízení otáček i bez měniče (typicky jeřábové motory pro pujezdy i zdvih). Tyto motory se vyráběly i pro "malé" výkony od cca 0,75kW (1HP) nahoru.
P.S. Jeli jste někdy na řetízkovém kolotoči a podívali se, jak se spouští a jak se regulují jeho otáčky pomocí vodního odporu? Vyfotil jsem pro Vás na pouti rotorový spouštěč - ponořováním desek do osolené vody se plynule mění odpor mezi kroužky rotoru, po úplném ponoření se desky navzájem zkratují. Teplo vzniklé na odporu, tvořeném v tomto případě vodou se účinně odvádí do okolí, pokud se voda přehřeje a vyvaří, doleje se jednoduše z kýblu (na fotce je vidět taky). Když je odpor vody příliš velký a regulace málo účinná, dosype se do ní sůl... Prosté a geniální technické řešení el. problému...
Takže teď už mám jasno, byla to jen zvědavost z mojí strany a byla díky dobrým duším ukojena. Životnost motoru je zřejmě nekonečná.
Ještě jednou díky.