MOSFET-pájení
Moderátor: Moderátoři
MOSFET-pájení
jso ve verzi D2PAC jedná se mi o výměnu na PCB abych je nezničil.Z datasheetu nejsem moudrej.
Díky za rady.
cabernet píše:Poviem Ti pravdu. Robim denne uz 15 rokov s takymito suciastkami, pajkujem ich v praci vacsinou mikropajkou, ale takisto aj trafopajkou. Ked idem na vyjazd ku zakaznikovi, tak je to len trafopajka. Doteraz som sa nestretol s tym, ze by som tym odpalil nejaku suciastku.
To mohu potvrdit. Dělám více než 15 roků, většinou trafopájkou, za celou dobu kdysi dávno zničený 1x KF520.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
jano2 píše:Trafopajkou som naletoval desiatki,BF966S,KF910,907,no nepodarilo sa mi zničit ani jeden,,,
Viditelně zničit ne - ale poslat do pekla jejich šumové číslo určitě. Speciálně ty, které jsi uvedl - ono totiž je rozdíl pájet trafopájkou vysokofrekvenční MOS-FET tetrodu, určenou pro pracovní proud v řádu do 20mA, a výkonový HEX-FET pro proudy v řádu 20A.
A kutilmile - nelituju tě
Musím než souhlasit, od roku 1980 (první 40673), jsem všechny VF dvojbázovky letoval trafopájkou a ani jeden jsem nezničil. Jde hlavně o to, zapínat a hlavně vypínat kyjovanku dále od tranzistoru. Musím ale přiznat, že teprve v poledních letech používám ERS50 z jednoduchého důvodu - nemohl jsem si na ní zvyknout. Myslím, že co týče pájení trafopájkou, nebo mikropájkou, mohl by nám to osvětlit Hill.jano2 píše:Trafopajkou som naletoval desiatki,BF966S,KF910,907,no nepodarilo sa mi zničit ani jeden,,,
Andrea píše:A jakým způsobem trafopájka ten MOSFET poškodí?
Domnívám se, že při sepnutí spínače na něm vzniknou napěťové špičky, které se kapacitní vazbou přenesou na smyčku trafopájky. Pak stačí i relativní blízkost smyčky u FETu a je konec. Je nutný postup podle BIPOLARa. Pro jistotu jsem raději smyčku spojil kratším vodičem se zemní plochou PCB, ale v případě prázdné desky to také nic nezachrání. Proto je nutno pájet FETy a CMOSy až nakonec.