Andrea píše:A prosím v jaké součástce se mi naindukuje vn napětí, když primárem je jeden závit na kterém je pár desetin voltu a vazba je přes vzduch tj. velmi slabá?
Predstav si situaci, ze mas na desce treba civku s jadrem kolmo k desce. Civka je pripojena k nejake citlive soucastce a ty se pajeckou priblizis k civce zespodu (smycka trafopajky bude v tu chvili rovnobezna se zavity civky a bude dost blizko). Vazba muze na chvili byt dost silna na to, aby se v te civce indukovalo napeti pro nejakou tu citlivou soucastku nebezpecne. A zvlast kdyz zrovna zapnes/vypnes trafopajecku v tu pravou chvili
Ted vazne, nikdy jsem nad tim moc nepremyslel, proste se mi tak nejak nelibi spinani/vypinani dost velkych proudu kousek od citlivych soucastek. Osobne jsem semtam trafopajkou pajel i vykonnovy MOSFETy a vzdycky to prezily.
Holt nejsem tam hloubava osobnost, abych premyslel na vsemi pravidly co mi kdo kde vtloukal do hlavy. Zkratka, dovedu si predstavit moznost, ze trafopajka muze byt nebezpecna pro citlive soucastky.