Impedance anténního vstupu autorádia

Poruchy, opravy, rady, návody (kromě návodů na UNLOCK !)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Michal

Impedance anténního vstupu autorádia

#1 Příspěvek od Michal »

Zdravím,
lze připojit na anténní vstup autorádia, klasickou pevnou VKV anténu pomocí koaxu 75 Ohmů ? Používám autorádio v dílně a prutovka je slabá.
Nikde jsem nezjistil impedanci anténního vstupu. Jestli s tím máte někdo nějakou zkušenost, prosím o info. Díky.
Hill
Administrátor

ale jo,

#2 Příspěvek od Hill »

klidně to tak udělej: jestli nemáš k anténě nějakých 20m a víc, vždycky to bude hrát líp.
Ty vstupní impedance pro FM se pohybují od asi 60 do 300 ohmů, pro AM od 500 ohmů výše. Ne, že by na to neexistovala norma, ale výrobci ji příliš nedodržují - typ od typu a často i kus od kusu mají značný rozptyl vlastností. A hlavně - musí jim být do značné míry jedno, jaký typ antény do nich dodává signál, a jak je anténa umístěná. V různých autech to přece nejde udělat úplně stejně.
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

z jednoho autoradia jsem si kdysi delal Hi-FI vezicku - dal jsem ji do PC skrine i se zdrojem (trafovym) a radio chodilo jak vino, kdyz jsem mu na vstup pripojil pokojovou televizni antenu ze zesilovacem. Koaxialni vlez do autoradia ma dle jakysi normy 75R a navic hodne typu autoradii ma mnohem lepsi tunery, nez sebelepsi mini veze..
Michal

#4 Příspěvek od Michal »

Já mám to autorádio napájeno zdrojem z PC a jede to dobře - žádné rušení na FM a střední vlny také dobré. Někde jsem četl, že PC zdroje se nehodí pro audio ale s tím autorádiem to funguje v pohodě.
A díky za odpovědi.
samo

super finta

#5 Příspěvek od samo »

Pripoj na anténny vstup asi 1m dlhý vodič, zvisle hore a od (-) pólu autorádia tú istú dĺžku o 180 stupňou nadol. Pokial by ti nešlo, tak sa pohraj s tým vodičom od (-) pólu v tom zmysle, že ho daj do takej polohy aby bol signál čo najlepší. Jednoduché, ale veľmi účinné. Ja som to urobil 3 kolegom v práci a strašne si to vychvaľujú. Žiadne špeciálne antény, ani napájanie z koaxu proste toto. Ide to a hotovo. Vrele odporúčam aj ostatným. Samo.
Odpovědět

Zpět na „Autorádia“