Aby toto vlakno nedopadlo nakonec jako nektera dalsi prilis teoreticka
MOSFET-pájení
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Aby toto vlakno nedopadlo nakonec jako nektera dalsi prilis teoreticka
- radekrd
- Kontaktovat uživatele:
forbidden píše:breta1 píše:radekrd:
některé součástky (např. některá vf feritová jádra) jsou náchylné na poškození silným magnetickým polem trafa a pájecí smyčky.
To je prosím pravda? Co se tam poškodí?
Asi teoreticky muze prasknout jadro, jinak nevim. Kdyz jsem delal pokusy s menicem, tak jsem do vinuti na hrnickovym jadru poustel celkem velky proudy o ruznych frekvencich a i kdyz jsem jadro utahl tak silne, jak jsem si troufnul, stejne se mi povolilo a drncelo. Takze by mohlo teoreticky pri spravne frekvenci a sile prasknout, mozna....[/quote]
Ne, to je myšleno tak, že u některých speciálních feritů pro vf techniku může dojít k trvalé změně parametrů vlivem silného mag. pole.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... highlight=
Andrea píše:Carel píše:Co vím na 100%,trafopájkou se dají"hezky"zlikvidovat procesory,když by je chtěl někdo vyletovat z desky.
A které procesory? Kdysi jsem trafopájkou měnila na desce 386SX a pak chodila pár let, než jí vyhodili na zastaralost.
Myslel jsem konkretně procesory v tv přístrojích.Na př.SDA20563-A...
Trafopájka bývala na spodní hranici pořizovacích nákladů, jednoduché kopyto taky, mikropájka bez regulace se dá pořídit za 60 peněz (v 60. letech na ni vyšel dokonce návod v časopisu Zápisník tuším, topné tělísko z tuhy), kvalitní pájecí stanice a kvalitní hroty se vyplatí už jen tomu, kdo dobře ví proč, co a za kolik s tím dělá.