Zesilovač / předzesilovač pro elektretový mikrofon
Moderátor: Moderátoři
-
LKa
Zesilovač / předzesilovač pro elektretový mikrofon
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
-
LKa
-
LKa
LKa píše:...ze snímaného signálu budu využívat cca 50 - 500Hz - ... Ta stavebnice PT 007 vypadá docela dobře, inspirace dobrá, ale pokud bylo již bylo něco vynalezeno na problém, který potřebuji vyřešit, tak by to bylo skvělé...Promiňte mi mé neznalosti, ale nejsem praktik a nemám v tomhle velký přehled, především návrh, tak se omlouvám:-(
Myslím, že to je dostatečný důvod jít do už vyzkoušené stavebnice, přestože na to, co od toho čekáš, je zbytečně moc hifi.
Při omezení kmitočtového pásma do 500Hz ti ale ani z té řeči moc srozumitelného nezbude, i telefony byly od nepaměti optimalizovány pro přenos pásma 300Hz - 3,4kHz (u vojenských se muselo vystačit i s rozsahem do 2,6kHz, aby se do telefonního kanálu vešel ještě jeden dálnopis).
Při tak malé šířce pásma není šum tak závažný problém, pro řeč vyhoví i některý z jednoduchých kompresorů podle Bozděcha (a nepřekročení špičkové úrovně 5V pohlídat ještě diodovým limitorem).
-
LKa
LKa píše:Bude to sloužit pro detekci kmitání hlasivek, v podstatě, jak rychle budou kmitat hlasivky, tak rychle bude blikat LED dioda. Potřebuji zesílit signál, který budu snímat z krku pacienta, ten přivedu na A/D převodník, mikroprocesorem udělám FFT a pošlu na výstup. Tam mám navrhnut výkonový člen - 2 tranzistory a pár odporů + LED, což mi funguje a je to napájeno 9V, LED je o výkonu 45lm
Tohle nějak nedává smysl. Rychlost blikání LED bude úměrná kmitočtu hlasu pacienta? Proč tak jednoduchá a nepřesná "signalizace" tak složitým postupem? Nejde tam o něco jiného? Chtělo by to bližší popis "algoritmu" té metody.
-
LKa