Zesilovač / předzesilovač pro elektretový mikrofon
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
LKa píše: ...Navrhl jsem zapojení s OZ TL071, klasicky pomocí vztahu k=1+ R2/R1, kde se nastaví zesílení 1000 a pak další zesilovač s nastavitelným zesílením pomocí potenciometru 0-500, ale bylo mi řečeno, že je blbost nastavovat zesílení potenciometrem, pač se může časem vychodit a že to mám raději řešit nastavením zisku než zesílení a to nevím jak udělat. (pomocí atenuátoru...? nevím jak:-(...) Upřednosťuji zapojení s OZ než s tranzistory...nemáte někdo dobrý tip jak tedy zesílit signál z elektretového mikrofonu s citlivostí 5mV/1Pa tak, aby zesiloval až do +5V ?
Předně je třeba říci, že není fyzikální rozdíl mezi zesílením a ziskem zesilovače. Zisk je logaritmickým vyjádřením zesílení a použití nebo nepoužití potenciometru k jeho řízení to nezmění. Proto vidím výše uvedené argumenty jako nesmyslné. Většina běžných zesilovačů přece zesiluje mikrofonní signály na napěťové úrovně i mnohem vyšší, než 5V. Proto nevidím žádný důvod vidět problém v použití OZ jako mikrofonního zesilovače, na jehož kvalitativní parametry navíc nejsou kladeny (zadavatelem) žádné zvláštní nároky.
p.s. Ještě je třeba připomenout, že údaje o akustickém tlaku jsou vztaženy obvykle pro vzdálenost 1m od zdroje zvuku. Pokud bude mít pacient mikrofon podstatně blíže, bude podstatně vyšší i napětí z mikrofonu.