Opět Aukro - součástky
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
ZdenekHQ píše:Vidíš, já jsem všechny nafasovaný polovodiče v labinách přeměřoval, protože jsem byl málem jedinej, kdo uměl od začátku změřit tranzistor a taky ty cvičení podle toho vypadaly. A nakonec jsem na závěr ani nedokázal fázově řídit tyristor, protože jsem v tom chumlu píchl řídící drát od gate v poli o políčko vedle tak, že to prostě nebylo vidět a našel jsem to až při rozebírání. Tyristor naštěstí občas velmi pochybně sepnul, takže byl vedoucím cvičení označen za vadný a já nafasoval zápočet a plno bodů...
Koniec dobrý, všetko dobré.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Sendyx píše:Ano, ale těch 500mA by snad měly dávat při jakémkoliv vstupním napětí omezeném pouze chlazením, ony ale zkolabovaly při jakémkoliv odběru při vstupním víc jak 13V..
Jestli to nebude tím, že je v datasheetu napsáno, že se výstup při napětí nad 13V vypíná. Já jsem v jednou narazil na stabilizátor od STM který měl v datasheetu napsáno že max.vstupní napětí je 40V, ale nad 16V nepracoval, pak jsem zjistil, že je tam malým písmem napsáno, že když je na vstupu víc jak 16V, tak je výstup vyplej. Tudíž nenadávat na výrobce, ale číst datasheety. Musí se ale uznat, že to vypínaní nad 16V je nedořešený.
Běžně kupuju ty nejlevnější a nikdy nebyl problém - všechny ochrany vždy fungují a samovolné odpalování zatím nezačalo.
V šuplíku mám několik MA7805 ale ty asi nikdy ani nepoužiju z důvodů dříve řečených.