rušička GSM-pomoc
Moderátor: Moderátoři
rušička GSM-pomoc
-
gu-50
Moje první řešení pro 900MHz ani nemělo MAX2322, oscilátor jsem postavil s "šuplíkovým" BFR90 a k ladění jsem použil varikap BB405B. Oscilátor byl naladěn do středu pásma downlinku, na varikap bylo zároveň přivedeno pilovité napětí o takovém rozkmitu, aby oscilátor přelaďoval přes celé pásmo. Pilovité napětí bylo navíc směšováno (na MOSFETu BF245) s výstupem ze šumového generátoru. Jako šumovou diodu jsem tehdy použil vybranou (která šuměla nejvíc) zenerku z řady KZ260.
Výsledkem bylo to, že šumem modulovaný oscilátor "běhal" přes celé pásmo GSM downlinku. Na něj jsem pak induktivně navázal VF zesilovač s ERA5, následovala pásmová propust, budič s BFR96TS a koncový stupeň s BFG135, který přes výstupní LC člen dodával výkon do antény, určené pro GSM 900MHz. Použil jsem prutovou anténu z GSM brány Ericsson.
Koncové tranzistory pracovaly v mezních podmínkách, BFG135 topil tak, že musel mít na kolektoru doplňkové chladicí křidélko, výkon v anténě byl cca 0,8W. V uzavřené hale s úrovní signálu nejsilnějšího operátora cca -62dB to mělo dosah cca 30m od antény. Chovalo se to tak, že na mobilu náhle spadl signál s plného na nulu a následně zmizelo i logo operátora. Nebylo možno volat, odesílat ani přijímat SMS a na příchozí volání byl účastník dočasně nedostupný.
Později jsem rušičku rozšířil o pásmo 1800MHz. Ale pozor! Bez spektrálního analyzátoru a digitálního čítače to nedáš do kupy ani omylem! Hodí se i osciloskop a VF milivoltmetr. Hlavně ten spektrák asi mít doma nebudeš. Já měl štěstí, že jsem si ho mohl půjčit z práce. A taky potřebuješ zkušenosti z VF techniky, hlavně jak stínit, zemnit apod.
PRAKTICKÉ VYUŽITÍ RUŠIČKA GSM URČITĚ NAJDE. Rozhodně není jen pro kriminální účely, zloděje, kteří tím ruší GSM alarmy apod. V kinech a divadlech už rušičky měly dávno být. A v lepších restauracích taky. Rozhodně není vhodné rušit filmové či divadelní představení nebo telefonovat v nóbl restauraci od stolu při obědě.
Francie již má rušičky v divadlech, Angličané zase zavádějí "tichá kupé" ve vlacích. Ne každý chce během jízdy poslouchat pípání a cizí hlasité hovory, mnohdy na velmi soukromé téma. Také nerad poslouchám kdo koho miluje a s kým se rozvádí, čí dítě propadá ve škole, jaký důležitý problém řeší tenhle manažer či o kolik let mladšího milence má tahle nóbl dáma.......
Takže kdyby to bylo i u nás, půjdu si sednout do kupé, kde je rušička.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele: