Jak nespalit procesor pri basteni ?
Moderátor: Moderátoři
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Jak nespalit procesor pri basteni ?
měl bych takový dotaz. Při pokusech procesory PIC 16F84 jsem za poslední měsíc 2 zničil. Jeden jsem dal do patice obráceně a druhý odešel, aniž bych si byl vědom nějaké chyby. Mám k nim připojený skoro na všech portech jen LED na 2-3mA, jen port A4 tlačítko proti zemi a + přes odpor 1K2, napájení stab. lab. zdrojem 5V, programátor JDM ( http://www.belza.cz/digital/jdm.htm ).
Jak chráníte procesory při bastlení vy, třeba proti přepólování nebo i proti jinému nebezpečí zničení?
Znáte nějakého levného prodejce porcesorů PIC16F84A-20I/P (v kusovém množství a na dobírku - mimo GM)?
Ak si to daš na kontaktne pole,tak fakt poriadne skontrolovať a potom zapnuť
Mne LED ešte procak nespalili,a dokonca som ho aj prepoloval a prežil to
A port ako napr 4 čo si spominal,uzemni cez odpor tak 10K a + 5V priamo cez tlačidlo na port.Tak to mam ja a neni problem
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Ale zajímala by mě taky ta ochrana procesoru při laborování, prý trošku pomůže dát do přívodu odpor 100 ohmů, ale to pak bude kolísat napětí na procesoru v závislosti na odběru. To by mu mohlo trochu vadit, nebo ne? A má tato ochrana smysl ?
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
bart1 píše: Jaký používáš zdroj. Pokud to blbě zapojíš a zdroj ti dá 4A tak to asi bruček nerozdejchá... .
Je to zdroj z Diametralu, používám neregulovatenou část 5V/3A bez elektronické pojistky.
Napadlo mě, dát k patici na napájecí piny diodu, jestli by to ochránila proti přepólování ? Ale když ten PIC otočím, tak mám i vývody pro oscilátor jinde a nevím jestli ty to vydrží, když se na ně dostane napětí ?
Jirky píše:bart1 píše: Jaký používáš zdroj. Pokud to blbě zapojíš a zdroj ti dá 4A tak to asi bruček nerozdejchá... .
Je to zdroj z Diametralu, používám neregulovatenou část 5V/3A bez elektronické pojistky.
Napadlo mě, dát k patici na napájecí piny diodu, jestli by to ochránila proti přepólování ? Ale když ten PIC otočím, tak mám i vývody pro oscilátor jinde a nevím jestli ty to vydrží, když se na ně dostane napětí ?
Jirky píše:bart1 píše: Jaký používáš zdroj. Pokud to blbě zapojíš a zdroj ti dá 4A tak to asi bruček nerozdejchá... .
-
Návštěvník
http://www.kvetakov.net/clanky/avr/28-hardware-pro-avr.html nebo přímo na webu výrobce.
(jedná se ovšem o AVR)
Cena je víc než zajímavá, protože 1000 korun dá dokupy snad každý bastlíř.
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Mám u PC programátor v takové poloze, že když vyjmu procesor (pravá ruka s páčidlem
Naučil jsem se to prostě jako cvičená opice a od té doby jsem přepólováním nezničil ani jeden PIC.
-
The._.One
PICi pri menším proudu do 1A