Výroba plošných spojů
Moderátor: Moderátoři
-
wh1sp3r
Výroba plošných spojů
Četl jsem článek o výrobě plošných spojů pomocí propisovacího papíru a laserové tiskárny, bohužel sem nezjistil, jak je to myšleno "propisovací papír". myslím si, že by to mohl být ten průhlednej papír, jak byl dřive, na něm byly ty písmenka, a když sem to chtěl prsknout na papír, tak sem to musel z druhé strany začmárat propiskou, aby to písmenko pustilo, je to on ?
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Pak se ještě požíval pauzák, a osvicovalo se to výbojkou na fotocitlivý cuprextit, tzv. fotocesta
NEskor som doma rozbehol Fotocestu. Je to genialne robim kvalitne plosaky ale je to aj draha technogia.
Chystam sa na toto:
http://www.hw.cz/Teorie-a-praxe/Dokumen ... oneru.html
Vizera to dost dobre a je to lacne. Tiez by sa tym dali robit nielen plosaky ale aj popisovat panely pristrojov. Doma mam farebny laser takze panel by mohol byt aj farebny:)
Poznámka: Já jsem úplně ztratil praxi s leptáním plošných spojů, a to jak v chloridu železitém, tak v kyselině chlorovodíkové, výsledky posledních pokusů byly tristní.
Proto tišťáky zbaběle kupuju.
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
http://www.hw.cz/Dokumentace/Teorie-a-p ... tvach.html
Kód: Vybrat vše
V výrobě DPS není třeba používat pouze zmiňované fólie. V redakci jsme několikrát experimentálně vyzkoušeli použití obyčejného pauzovacího papíru. Při tisku předlohy bylo potřeba pouze nastavit maximální sytost barev (na naší HP LaserJet stupeň 5) a doba osvitu obyčejným horským sluníčkem se musí prodloužit na 15 až 20 minut.
Při použití pauzáku se nesmí 2x tisknout na tentýž papír, protože pauzák se při každém projetí pecí laserové tiskárny smrští.
- tominekk
- Kontaktovat uživatele:
Pak jsem je dělal barvou, kterou jsem nanášel injekční jehlou. Problém byl, že to bylo stále málo přesné a tu a tam se na plošňáku vytvořila kaňka.
Teď je dělám fotocestou a jsem naprosto spokojenej.
Není to nic složitýho, jde tu spíše jen o zkušenost. Je to sice o kapánek dražší, ale ne o moc a výsledky jsou skvělé.
Tato technologie má velké výhody - přesnost 100%, vypadá to pěkně a je to vcelku rychlé. A nenechte se odradit, že to nejde inkoustovou tiskárnou a je třeba "lejzrofka". Blbost - já to dělám inkoustem a jde to v pohodě!
Jednou jsem si dělal plošňák pro cca 30 součástek a 5 IO rukou. práce mi trvala skoro týden každodenní dvouhodinové práce. Nakonec se to povedlo a byl jsem spokojen. Včera jsem si udělal fotocestou plošňák pro 23 součástek a 4 IO (takže srovnatelný) a bylo to za dvě hodiny hotoví.
A pomocí toho propisovacího papíru to dělal kamarád a říkal, že to byla hrůza. Teď mu dělám plošňáky ja:-)
Za celou dobu jsem posbíral moc informací po netu a nechlubím se že bych byl autor,to ne.
Jen jsem vymyslel a navrhl nanesení světlocitlivé vrstvy.
Tak ještě jednou a pro ty co mají laserovou tiskárnu NEJLEPŠÍ řešení.
1.vytvořit návrh,samozřejmě na PC
2.na cuprexu vytvořit světlocitlivou vrstvu.To není problém,buď ji koupím,nebo nanesu.Pokud chci nanést,tak MECHANICKY očistit.(lépe řečeno prva chemicky,buď ředidlem,nebo lihem a potom jemnou kovovou vatou vyškrábat) a hned potom nanést světlocitlivý lak.Já jsem vymyslel jelikož se tam nanášely neustále nějaké vlákna,nebo prach metodu:Do nějaké krabice navléct potah z látky,která udrží vlhkost.(hadra namočená do vody),na dno položím desku a nanáším lak.Jelikož je okolí (látka) vlké ulpívají na ní případné kousky prachu a nejdou na desku.
Nechat ŘÁDNĚ zaschnout.Pokud vypálím na 80 stupnů za hodinu můžu pokračovat.
Předlohu vytisknout tak že potom až ji přiložím na desku leží TISKEM na desce.
Stisknot mezi dvě skla.
Osvítit výbojkou 250W asi 7 minut.
Potom vyvolat v jemném roztoku chloridu.
Potom znovu zahřát na teplotu.(vypálit) a nechat ochladit (je to důležité)
Potom vyleptat, pro nás elektroniky v čemkoliv dostupném.
Dělám dva průchody mezi vývody IO úplně běžně.Níčeho se kluci nebojte je to strašně jednoduché a nebojte se toho.
Měl jsem učitele Tomáše BOHÁČKA a tem mě nikdy nezklamal.
Nezkoušejte nic jiného a nebojte se toho!
Milan121
- tominekk
- Kontaktovat uživatele:
Ale mám dotaz. Proč po lázni ve vývojce a před samotným leptáním ještě desku zahříváš?
Už jsem to psal, ale ještě teda znova: Není na to třeba laserová tiskárna!
Já jenom pro jistotu tisknu předlohu dvakrát a slepím ji k sobě. Tím jsem dosáhl lepších výsledků!
S tím "lapačem prachu" to zkusím, je to rozhodně dobrej nápad. Já to doteď dělal v koupelně - je tam vlhko a moc prachu tam není
Tom mě to naučil a určitě to nedělal ze srandy.To jsme leptali i do plechu větrací otvory a jiné blbinky.Nápisy.
Pokud se tím chcete zabývat,zařiďte se takhle a budete velice mile překvapeni.Milan121
Ještě by to chtělo kluci vymyslet nějakou prokovovačku.Pan Fila někde na netu psal že nějakou tenkou folii stočí do trubiček a ty potom strčí do dírky a ty hrany ohrne.Principielně je to úplně perfektní,ale to provedení by chtělo nějak navrhnout.Aby to bylo jako nějaké nýtovací kleště nebo něco podobného.Trubička to musí být,aby se tam dal strčit vývod součástky.dalo by se procházet mezi stranama mimo součástky,ale to je pracné navrhování.
-
MirekD