funkce termostatu u lednice
Moderátor: Moderátoři
funkce termostatu u lednice
Jde mi o to, jak nové lednice poznají, že je potřeba na čas vypnout a automaticky tím odmrazit. Mám Electrolux kde se nepovedl termostat. Rezaví u něj kapilára a ta rezavá voda po ní stéká do vnitřku a vůbec to nevypadá pěkně. Chtěl bych ho nahradit elektronickým, ale vrtá mi hlavou to, jak je zajištěné to samoodmrazování.
V chladiacom stave ide chladivo z kompresora do chladiča (výmenníka) a odtiaľ kapilárou do výparníka a z výparníka päť do kompresora.
V odmrazovacom režime ide horúce chladivo z kompresora cez otvorený solenoid priamo do výparníka a späť do kompresora.
Výrobca tvrdí, že je to rýchle a účinné odmrazenie, nakoľko netreba vyberať pokrm z chladničky, mrazničky.
- kevin_mitnick
Pokud jde o nahradu termostatu, klidne tam dej jakykoli elektronicky, nastav na +3°C a hysterezii na 1,5 - 2 stupne (+3°C sepne, +1,5°C vypne), bude to fungovat bez problemu...
- kevin_mitnick
Proste je to udelany tak, ze hystereze spinani je vetsi a tech +2 nebo +4 staci na to, aby ty kapky primrzle na zadni stene odtaly... Jine casovani tam u mechanickeho termostatu proste NENI. Fakt, nekecam...
Když tam dám elektronický s relé, bude to nejspíš nastejno jako s tím starým mechanickým. U té elektroniky půjde jen o to, jak velká by měla být hystereze.
Tohle je spíš zvědavost, ale snad to sem patří taky.
Ideální by byl opravdu nějaký chlaďař, ale jak se zdá, tak se tady nevyskytuje.
- czatlantis
Andrea píše:Staré Calexky měly za výparníkem topný kablík, který topil, když se nechladilo, prostě termostat byl přepínač. Když se termostat zaseknul v režimu odmrazování, tak ten kablík stihnul za noc vytopit chladničku třeba na 25°C.