závit klikovky na sekačce

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vombat
Kontaktovat uživatele:

závit klikovky na sekačce

#1 Příspěvek od vombat »

Podařilo se mi rozloupnout unašeč nože na sekačce a zároveň ohnout šroub, který drží nůž. Nevíte někdo jaký závit je na klikovce použit? Je stejný u motorů Brigss i Tecumseh. Děkuji za info.
Sandal

#2 Příspěvek od Sandal »

Jedině závit změřit.Šance že závity budou stejný je jako sázka do loterie.Jsou to sice oba americký motory ale...
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
vombat
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od vombat »

Jsou stejný u obou výrobců, je to Whitworth, ale jako existuje u metrického závitu řada s jemným stoupáním, podobné to bude i u Whitwortu, nemám k dispozici potřebné měrky, resp. moje měrky toto stoupání nemají. Něco snad vypátrám v tabulkách.
maco7441

#4 Příspěvek od maco7441 »

je tam závit W1/2", 24 závitov na palec
vombat
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od vombat »

Tento motor má 4HP, závit je pravděpodobně W3/8, 24z na palec. Hodně podobný je M10x1. Vzal jsem pevnostní šroub M10 - 8.8G s tělem a zkrátil na potřebnou délku, podle původního šroubu přetočil tělo pod závit na 9,4mm. Podle tabulky na soustruhu jsem nasadil kola na 24z na palec, z radeca vybrousil nožík s 55° a zaoblil špičku. Potom stačilo jen vyřezat závit. Úlomek klikovky s originálním závitem jsem použil jako kalibr.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Tak , tak 1/2" mívá stoupání 20 .
vombat
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od vombat »

Co jsem našel doma v tabulkách a na netu - naše tabulky jsou podle ČSN, dále existuje pro whitworth několik britských a amerických norem, ale podle původních pramenů se základní rozměry vyráběly s celou řadou - různý počet zubů na palec. To, co je na sekačce není v těchto normách běžné, nicméně jsem u několika výrobců závitníků tento typ v katalogu objevil. On to není zas tak hloupý obchodní trik v zemích, kde je jen metrický závit, kde mají jen nářadí na metrické šrouby, kde mají jen měřidla na metrické míry ......taky mě dalo chvíli, než jsem vybádal, jak se měří na šupleře s palcovou stupnicí.
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Nejde jenom o to zjistit , jaký to opravdu je , ale pořizovat si očko nebo závitník na jedno použití ....
Odpovědět

Zpět na „Poradna“