Kancelářská židle - Válec

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Honza_dy

Kancelářská židle - Válec

#1 Příspěvek od Honza_dy »

Nazdar, chtěl bych se zeptat jestli někdo nemáte zkušenosti s opravami kancelářských židlí. Ta co mám doma, pomalu přestala fungovat. když jsem ji rozdělal, tak jsem na spodní části válce objevil ventilek ne nepodobný automobilovému. Horní strana je trošičku potečená olejem. Napadlo, mě že bych do válce přes ventilek napustil kompresorem vzduch, ovšem než to udělám radši se zeptám Vás. Jestli je můj vývod správný, tak kolik vzduchu bych tam měl natlakovat?

Obrázek
Obrázek
jandu

#2 Příspěvek od jandu »

Prečo pumpovať vzduch? Ten sa tam má nasávať sám pri pohybe hore.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
galjo

#3 Příspěvek od galjo »

Jedine skusiť dotlačiť vzduch a laborovať, ved sa dá aj odpustiť - znížiť ten tlak. A výsledok potom daj sem , nech vieme čo sa s tým dá robiť.
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

tyhle samozdvižné židle se používají ve stomatologii, domácí oprava končívá telefonem pro servisáka :twisted:
Honza_dy

#5 Příspěvek od Honza_dy »

Jandu: Podle mě ten vzduch funguje jako pružina, při stisknutí páky tlačí židli nahoru.
Crifodo: Volat servisáka na židli v ceně cca 1000,-Kč kterou jsem navíc získal zadarmo do dílny je podle mě masochismus :D
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

Honza_dy píše:Jandu: Podle mě ten vzduch funguje jako pružina, při stisknutí páky tlačí židli nahoru.
Crifodo: Volat servisáka na židli v ceně cca 1000,-Kč kterou jsem navíc získal zadarmo do dílny je podle mě masochismus :D

http://www.dentalex.cz/eshop/zdravotnic ... u-zad.html
Sorry, já přišel do styku s něčím jiným. Taky jsem myslel že to vyřeším nějakým dopumpováním, nezdařilo se. Servisák pak machroval, že nejde jen o dopumpování vzduchu, a že olej natekl někam kam neměl atd...
ale je možné (a pravděpodobné) že servisácké knowhow dělá na ceně služby 90%, není to nic nového pod sluncem a setkávám se s tím i na EB :twisted:
Andrea

#7 Příspěvek od Andrea »

Crifodo píše:http://www.dentalex.cz/eshop/zdravotnicky-nabytek/sedaci-nabytek/ordinacni-zidlicky-/sh-3---chirurgicka-otocna-sedacka-hydraulicka-s-operkou-zad.html
Sorry, já přišel do styku s něčím jiným.

Nojo, ty holt žiješ mezi těmi horními 10000. My ve školství sedíme na židlích za 1000Kč. Mám tu samou židli co popisuje Honza_dy a poslední dobou mě několikrát za den sveze "o patro níž". Asi jsem moc těžká, protože židle přece nemůže být za 4 roky opotřebovaná :roll:
Crifodo

#8 Příspěvek od Crifodo »

Andrea píše:
Crifodo píše:http://www.dentalex.cz/eshop/zdravotnicky-nabytek/sedaci-nabytek/ordinacni-zidlicky-/sh-3---chirurgicka-otocna-sedacka-hydraulicka-s-operkou-zad.html
Sorry, já přišel do styku s něčím jiným.

Nojo, ty holt žiješ mezi těmi horními 10000. My ve školství sedíme na židlích za 1000Kč. Mám tu samou židli co popisuje Honza_dy a poslední dobou mě několikrát za den sveze "o patro níž". Asi jsem moc těžká, protože židle přece nemůže být za 4 roky opotřebovaná :roll:

Nic ti nebrání místo pindů vystudovat stomatologii a zkusit si koupit cokoliv ze zdravotnického sortimentu s ZPH (zubařskou přidanou hodnotou - koeficient ceny několik tisíc procent oproti ceně pro kancelářského). Někde to má odůvodnění v technologii, někde v legislativě, někde v praxi, někde vůbec. Sedět 20 let šejdrem u pacienta kterým smrdí z držky a i na tom nejlepším nábytku si pak stejně zadělat na karpální tunel, to je jen pro horních 10.000, to máš pravdu...
já znám kancelářské židle bez ventilku, mám ji za 1700 bez područek, tam je jen ta přepouštěcí vzduchová mechanika bez ventilku a oleje, (anatomie hnusová a záda kurvící). Sedačka s hydraulikou se chová trošku jinak.
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

Honza_dy píše:Nazdar, chtěl bych se zeptat jestli někdo nemáte zkušenosti s opravami kancelářských židlí. Ta co mám doma, pomalu přestala fungovat. když jsem ji rozdělal, tak jsem na spodní části válce objevil ventilek ne nepodobný automobilovému. Horní strana je trošičku potečená olejem. Napadlo, mě že bych do válce přes ventilek napustil kompresorem vzduch, ovšem než to udělám radši se zeptám Vás. Jestli je můj vývod správný, tak kolik vzduchu bych tam měl natlakovat?

Obrázek
Obrázek

Nevím, co ten píst u židle, ale když jsem řezal takový ty tyčky, co zvedají pátý dveře u auta (když ta pístnice byla tak pěkná a škoda ji nevyužít), tak z toho začal valit dým za velkého syčení a celý se to orosilo jinovatkou, takže tam byl nějaký zkapalněný plyn na bázi freonu. V tý židli to bude podobný..
Honza_dy

#10 Příspěvek od Honza_dy »

Kdepak, tady je určitě olej. Když jsem s tou židlí ručně jezdil nahoru a dolů, tak bylo slyšet jak se přepouští. Hned ze začátku, jsem na ten ventilek omylem zmáčkl. Pod prstem mi utekl zbytek tlaku co tam byl a židle přestala fungovat úplně. V autě jsou ty pístnice plynové, protože potřebují velikou sílu při malých rozměrech. V mém případě si myslím, že je tam troška nějakého plynu který funguje coby pružina která zvedne nezatíženou židli při stisku páčky. Zítra tam zkusím natlačit trošku vzduchu a dám vědět jak to dopadlo.
Artaban001

#11 Příspěvek od Artaban001 »

A stejně by mě zajímalo, jak to funguje. Myslím si, že tam hraje roli přepouštění plynu z jedné strany pístu na druhou, ale jak donutit ten zbytkovej tlak dole, aby píst vytlačil vzhůru a ten zbytek plynu nahoře přetlačil zase dolů,- že by pružina?

Každopádně jsem tady na Webu našel spousty firem - i českých, co to prodávají za ceny kolem 500KČ
janousek

#12 Příspěvek od janousek »

Myslím, že je to úplně jednoduché. Nahoru po odlehčení a otevření ventilku to vytáhne pružina. Naplní se atmosferickým vzduchem a uzavře se ventilek. Když neuchází, tak se nesesedne. Při otevření ventilku páčkou sjedeme pozadím na patřičnou výšku židle. Funguje to podobně jako hustilka, když ucpeme vývod, nedá se lehce stlačit. Takže utěsnit.
Artaban001

#13 Příspěvek od Artaban001 »

Právě že se vzduchem v atmosféře to nemá nic společnýho. Na to válci je dosti velký upozornění, že se nesmí zahřívat, ani rozebírat, jinak asi BUM.
Píst má asi ten ventil v sobě. Ten plyn tak nějak koluje nad pístem a pod pístem podobně, jako olej v hydraulice bagru..

Když se podrápe ta vyleštěná tyčka, strácí to těsnost a ten válec jde do řiti
(to utěsnění je jakoby gufero)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od forbidden »

Na kole mam odpruzenou vidlici s olejovym tlumenim. Misto pruziny se fouka stlacenym vzduchem, podle pozadavku na tvrdost.
Na ty zidli to bude nejspis podobne, vzduchem plneny pist bude plnit jen funkci pruziny a olej tlumice a zaroven pres prepousteci ventil ovladany tou pakou jako aretace.
Honza_dy

#15 Příspěvek od Honza_dy »

forbidden píše:Na ty zidli to bude nejspis podobne, vzduchem plneny pist bude plnit jen funkci pruziny a olej tlumice a zaroven pres prepousteci ventil ovladany tou pakou jako aretace.

To je přesně můj názor na fungování celého systému. Ono troška vzduchu je přece jenom levnější než pružina :)

Dneska jsem přes ten ventilek dofoukl do válce trošku vzduchu a židle najednou začala pružit jako za mlada :tanzer:
Díky všem za příspěvky
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“