a asi určitě je lepší si vyměnit například s Kondíkem pár sprostých slov, na které se stejně časem zapomene
Zírám....
Moderátor: Moderátoři
a asi určitě je lepší si vyměnit například s Kondíkem pár sprostých slov, na které se stejně časem zapomene
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
ZdenekHQ mimo jiné píše:Já bych k problému věčných silnoproudařských bitek, co jak chránit, jistit a pospojovat řekl .... To samé platí pro některé pány ze silnoproudu, kteří ... by nejraději ... každé tři měsíce vydali normu novou, dvakrát tlustší, desetkrát dražší při realizaci a v nejlepším případě stejně účinnou.
To bych rád upřesnil: normy obvykle nejsou v novém vydání dvakrát tlustší (vždy nejméně dvakrát dražší, to jo), je v nich jen dvakrát tolik odkazů na dvakrát tolik nových norem, které jsou samy o sobě také vždy dvakrát dražší.
A tak se stalo, že postupem času se cena normy vyšplhala z Kč 17,50Kč na Kč 500,- , jiná norma za Kč 27,- se později objevila v novém znění za Kč 85,-, ale bez tabulkové části, bez níž byla bezcenná. Ta tabulková část stála Kč 880,- a později přes dva tisíce, aby za tři roky byla zrušená i s normou a obě nahrazené jinou, jejíž cenu už radši ani nechci znát.
Pokud jde o náklady na realizaci, ty sice také rostou, ale zdaleka ne tak dramaticky.
Hill píše:
A tak se stalo, že postupem času se cena normy vyšplhala z Kč 17,50Kč na Kč 500,- , jiná norma za Kč 27,- se později objevila v novém znění za Kč 85,-, ale bez tabulkové části, bez níž byla bezcenná. Ta tabulková část stála Kč 880,- a později přes dva tisíce, aby za tři roky byla zrušená i s normou a obě nahrazené jinou, jejíž cenu už radši ani nechci znát.
.
Ten brutální nárůst, jen sotva odůvodnitelný, se předpokládá že technická veřejnost bude se skloněným nosem akceptovat? Co takhle nějaká technicky občanská neposlušnost?
Jenže technické normy jsou předmětem ochrany autorských práv (naprostá většina jich vzniká překladem, při jehož korekturách vznikají ty naše slavné národní doplňky) a je po volném šíření ba i kopírování.
Určitým úspěchem je možnost stažení, případně vytištění norem na internetu za roční paušál, který se některý rok v některých profesích vyplatí, v jiném roce a/nebo v jiných profesích se nevyplatí. Záleží na tom, jaké normy kdo pro svou práci potřebuje a kolik právě těch potřebných je v kterém roce zveřejněno.
Nemít potřebné normy například pro revize nelze - podle zákona je revizní technik m.j. povinen znát a mít aktuální normy, a to v originále (pokud by šlo o revizi na starším zařízení, pak nemůže vyhodit ani ty již zrušené). Kopie může mít pro práci v terénu, ale originály musí mít koupené a kontrolním orgánům je v případě potřeby předložit i s dokladem o zaplacení.
Občansko-profesní neposlušnost je tu celkem k ničemu: chceš tu práci dělat, tak si na ty normy vydělej a zaplať, nebo se věnuj něčemu jinému. To byla mimochodem předposlední kapka k tomu, proč jsem po 29 letech skončil s revizemi (poslední byly poplatky za pravidelné přezkoušení autorizovaným orgánem a další poplatky za vydání oprávnění pro živnostenský úřad, že osvědčení od autorizovaného orgánu je platné).
Veškeré snahy různých profesních seskupení narazily na dva problémy: organizace CENELEC trvá na tom, že v žádné členské zemi nesmí být normy zdarma, současně licenční poplatky za použití originálu prý neumožňují cenu norem snížit, zejména je však u nás na vině absence jednotného cechu elektrotechniků s dostatečně silnou členskou základnou - zatím je těch profesních skupin či svazů několik a za jeden provaz zjevně zrovna moc netáhnou, takže naši normotvůrci sice umožňují svazům i jednotlivcům připomínkovat znění norem, ale dál už nic.
mates13 píše:a asi určitě je lepší si vyměnit například s Kondíkem pár sprostých slov, na které se stejně časem zapomenenež to co jsem nedávno zažil na stránkách elektrika.cz kde jsem se ptal jaký mi na můj nově postavený rodinný domek doporučí hromosvod, kde potom co mi můj první dotaz dva dny schvalovali, pak ho sice zveřejnili, ale hned zamkli (protože byl prý moc dlouhý a nekončil otazníkem).....a potom co jsem si dovolil ve svém druhém dotaze nesouhlasit se systémem oddáleného jímače od firmy, která je sponzoruje...a začal jsem tam rozvíjet teorie o tom, že pokud stožár nespojím na hromosvod, nýbrž vnitřkem baráku (ve zdi okolo ložnice a dětských pokojíků v podkroví, přes celý barák) na HOP (jak se to prý má správně udělat),jsem si dovolil říct, že to podle mě není bezpečné, protože při úderu né do jímače ale do antén se blesk zavleče do stavení...mě za mé kacířské názory zabanovali
...........takže ELEKTROBASTLÍRňáci, jste zlatí!!!!! a mám vás rád!!!!!
Jen buďte trochu tolerantnější k těm začátečníkům......
Jenom malej dodatek. Kdyby sis precetl pravidla na elektrika.cz, tak bys nemel duvod nadavat. Asi ti unika, komu je server elektrika.cz urceny(dost o tom koluje na netu). Tudiz tvoje chyba, ze sis neprelouskal pravidla:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,11281.0.html
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,11264.0.html
PS: na elektrika.cz nejsem zaregistrovany, pouze tam hledam info.
Ale bylo by to hezké, kdyby se význačná pražská stavba připravená uvítat soudruhy z EU včas neotevřela, protože by kterýkoli oslovený revizák odpověděl "zreviduju, ale až na podzim, teď dělám instalace abych vydělal na normy"
Možná by se dal uplatnit, aspoň v morální rovině, nějaký citát z neopodstatněného nebo nepřiměřeného majetkového prospěchu. Když dokážu, že jinde obvyklá cena za překlad, sazbu a vytištění dokumentu je 15% skutečně účtované částky.
Opačně, kdyby třeba 10.000 soukromých staveb nemělo revizi, stěží by to restriktivní orgány dokázaly efektivně řešit.
stepa píše:Jenom malej dodatek. Kdyby sis precetl pravidla na elektrika.cz, tak bys nemel duvod nadavat. Asi ti unika, komu je server elektrika.cz urceny(dost o tom koluje na netu). Tudiz tvoje chyba, ze sis neprelouskal pravidla:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,11281.0.html
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,11264.0.html
PS: na elektrika.cz nejsem zaregistrovany, pouze tam hledam info.
No to nevím komu je ten server určenej, ale nepřipadá mi, že by byl až zase tak moc vyjímečnej..bral jsem ho jako něco podobného, jako je bastlírna..jen pro silnoproudaře....do diskuzí tam chodí stejní lidé jako tady, dokonce tam mají i svého Zslabyho.....tam se ale jmenuje Kolesa a je to podobné individum...omlouvám se Ti Stepo i serveru elektrika.cz, že sem si nepřečetl pravidla, ve kterých mají, že otázku je nutné končit otazníkem.....nehodlám se tam ale neustále přít s nafoukanci...pro které slaboproudař není elektrikář........jestli můžu taky dovětek, tak oni tam přísně netolerují reklamu, ale to že zástupce jedné nejmenované německé firmy tam v diskuzích inzeruje a vesele provozuje reklamu tam nikomu nevadí.....dovolil jsem si mu na jeho oddálený hromosvod nepřitakávat a radši si vše na střeše vše pospojím a uzemním na hromosvod...... A na vstupy koaxů dám svodiče přepětí.....systém s oddáleným jímačem (kde se spoléhá na to, že blesk flákne do třeba jen o 30cm vyššího jímače a nikoliv do "od jímače izolovaných antén" mi nepřipadá bezpečný a tudíž mi nesmí přes práh.....za tento názor jsem byl po zásluze zabanován.....tolik pro vysvětlení......
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Nechci silnoproudaře nijak pomlouvat, ale se stejnou hrubou silou, s jakou přistupují ke kilovoltům a kiloapérům, většinou přistupují i k vzájemné komunikaci, protože jejich kilovolty přece zabíjí, zatímco slaboproudařský miliampéry nikoliv. A když si vzpomenu na pár lidí z VUT, kteří šli na silnoproud jen proto, že je jinde vyhodili, mám z toho občas divnej pocit.
Asi bych si měl teď dát za kacířské názory vůči silnoproudařům BAN, ale oni nejsou všichni zas tak špatní, jen se občas jako všude najde blbec a tudíž si přiděluji pouze napomenutí.
mates13 píše:No to nevím komu je ten server určenej, ale nepřipadá mi, že by byl až zase tak moc vyjímečnej..bral jsem ho jako něco podobného, jako je bastlírna..jen pro silnoproudaře....do diskuzí tam chodí stejní lidé jako tady, dokonce tam mají i svého Zslabyho.....tam se ale jmenuje Kolesa a je to podobné individum...omlouvám se Ti Stepo i serveru elektrika.cz, že sem si nepřečetl pravidla, ve kterých mají, že otázku je nutné končit otazníkem.....nehodlám se tam ale neustále přít s nafoukanci...pro které slaboproudař není elektrikář........
ale me to je uplne sumak
mates13 píše:jestli můžu taky dovětek, tak oni tam přísně netolerují reklamu, ale to že zástupce jedné nejmenované německé firmy tam v diskuzích inzeruje a vesele provozuje reklamu tam nikomu nevadí.....
Co chces na tohle slyset? Holt nekdo je asi nedotknutelny
ZdenekHQ píše:Mimochodem, kam míníš připojit "zem" těch svodičů přepětí ?
Samostatným tlustým CY vodičem na domovní uzemnění....tady jde o to, že když se opravdu stane, že by blesk do těch antén praštil, tak když budu mít antény pospojené na hromosvod, tak podstatná část toho bleskového proudu "bezpečně odejde" tím hromosvodovým kulodrátem do země, ty svodiče pak vychytají ten "zbytek".......kdyby ale ten stožár s anténami na hromosvod pospojen nebyl, tak v případě zásahu bleskem, bych CELÝ ten bleskový proud prohnal vnitřkem přes dům.............tohle je ale pouze můj pohled na věc.....
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Mám se nahlásit na BAN na elektrice ?
Za co byste porad chteli banan? Ja v tech vasich odpovedich zadny problem nevidim, pouze logicky uvazovani a tak to ma byt.
ten výpočet, že když anténu pospojíme s hromosvodem, tak nám při zásahu bleskem půjde 65kA přes koaxy do domu... a 35 kA kulodrátem do země je přímo směšný
za povšimnutí stojí i to "názorné provedení oddáleného jímače na fotkách" kde srovnávají naprosto dvě rozdílné situace...na fotce "hromosvod po staru" mají na střeše plno antén + satelit a na fotce "praktické provedení oddáleného jímače" jen jednu ke střeše přikrčenou Yaginu.....kam dali ty ostatní antény, nebo jak by oddálený jímač provedli kdyby na střeše měli víc než jednu anténu je záhada ..a vrchol podle mě je ta poslední fotka s tou prodlužovačkou, do které budou chytat přepětí......obrázek ať si udělá každý sám........