studiový záblesk napájený z UPS

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cust

#16 Příspěvek od Cust »

250 Ws
Spectre®

#17 Příspěvek od Spectre® »

Tak o pilotce na baterku ani neuvažuju o tom žádná :)

Jako UPDATE musím uvést že UPSka má nepříjemně vysokej podíl harmonickejch a děla to docela bordel. Flash se odpaluje při změně nastavení výkonu a výdrž jsem dneska odhadl na cca 70 záblesku při 1/1. NIc moc. Kdyby někdo měl v šupleti osvědčený zapojení akugenerátoru s regulací výkonu určitě bych projevil hromadu vděku a přispěl na provoz fóra :)
Cust

#18 Příspěvek od Cust »

tomu by ten odpor taky mohl zabránit :-)
Spectre®

#19 Příspěvek od Spectre® »

Cust: počkat jak může týct 3,3A když mám napětí 230V a odpor 100R? není to překlep? Nop každopádně střída cca 1:3 až 1:nekonečno :) Takže 100W podle Tvých počtů s dobrou rezervou. Fajn. Slečno a chlapi - díky za podporu a rady :)
Cust

#20 Příspěvek od Cust »

myšleno, špičková hodnota z 230 V ef podělená 100 Ohm....
Spectre®

#21 Příspěvek od Spectre® »

Cust: no jasné, chápu, omlouvám se :)
Cust

#22 Příspěvek od Cust »

nemáš za co, přeju hezké záblesky 8)
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od ZdenekHQ »

Spectre® píše:Prázdnej kond o kapacitě 2,5mF je pro UPSku de facto zkrat kapišto? Omezení proudu na MAX. cca 2A je to co potřebujeme když UPSka 500VA snese. Proč do toho pleteš dělení mezi odpor a impedanci zařízení nechápu vůbec. Copak kond je činnej odpor? Jsem vůbec na správným fóru nebo si ze mně někdo dělá fóry? (ber jako vtip) :)

Ještě jsem neviděl mašinu, kde by za usměrňovačem nebyl seriový odpor na omezení nabíjecího proudu. Navíc by to při záblesku bez tohoto odporu nejspíš okamžitě vyrazilo pojistky, protože by to vyvolalo podobný efekt jako bleskojistka. To, že je ten odpor zbytečně malej a ty ho potřebuješ trošku zvětšit externím odporem za cenu prodloužení nabíjecího času a snížení nabíjecího proudu, to je to, oč tu běží.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Crifodo

#24 Příspěvek od Crifodo »

Když odhadnu účinnost měniče na 70%, bude příkon 250W hlavy 350 W a prospektová doba nabití na 1/1 je 0,9 s, to není nic horentního pro 500W UPSku.
Problém asi nebude v moc rychlém nabíjení kondenzátoru pro uskladnění energie pro výbojku, ten je řízen elektronikou, ale spíš v nabíjení vstupního kondenzátoru ss zdroje, někdy tam bývá NTC a omezení proudu je pro hodnotu kterou vydrží obvyklé zásuvkové jističe, takže 10 nebo 16A. Změř si fakt ten nabíjecí proud, třeba nějakým pomaloběžným osciloskopem jako napětí na sériovém odporu cca 1 Ohm. Taky by se dalo vyzkoušet co udělá UPS když na přepojíš nabitý blesk ze sítě.
Pro posouzení nějakého jiného řešení než UPS by bylo potřeba ujasnit si priority a možnosti, kapacitu a váhu baterií, počet záblesků, nejdelší akceptovatelnou dobu nabití a taky počet hlavic, ono se s jedním bleskem moc témat fotit nedá...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mimochodem - když je v tom řízení výkonu, předpokládám, že elektronika hlídá napětí na kondíku výbojky a podle požadovaného výkonu řídí koncový napětí. A ta elektronika/měnič může taky předpokládat, že napájení je sinus, nikoliv obdélník a pak se to hádá...
]
Crifodo

#26 Příspěvek od Crifodo »

ZdenekHQ píše:Mimochodem - když je v tom řízení výkonu, předpokládám, že elektronika hlídá napětí na kondíku výbojky a podle požadovaného výkonu řídí koncový napětí. A ta elektronika/měnič může taky předpokládat, že napájení je sinus, nikoliv obdélník a pak se to hádá...

Může ale nemusí. Řízení výkonu napětím na výbojce sebou nese jisté problémy a někdy se to řeší i nabíjením různých skupin dílčích kapacit nebo přerušováním výboje. Napájení měniče se děje z usměrněné sítě a tam by na tvaru napájecího napětí nemělo záležet. :roll:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ano, pokud čínský soudruh nepoužil nějakou modifikaci PFC, což asi nehrozí.

Já jsem ze začátku z dotazu předpokládal, že je tam jen usměrňovač (násobič) + zmíněný a nutný seriový odpor + kondenzátor. Pokud se dá výkon regulovat i přerušením výboje (to je tam seriovej FET s výbojkou či nějakej deionizátor výboje ? :D ) , tak to může být klidně použito taky stejně jako spínanej měnič, ale měnič by UPS tak rozhodit neměl....

Takže jedině opravdu změřit proud + foto vnitřku.
]
Mira80
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Mira80 »

Stavim ted zablesk 500 Ws, kondenzatory jsou 8*470uF/450 V, na nabijeni mam dany keramicky rezistor 1 kOhm / 20 W a zda se ze je to OK, nenabijim tak casto, vybojka ma dovolenych 6 zablesku/min a nabito je behem dvou tri sekund.
Mira80
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Mira80 »

na druhou stranu, ten odpor ti bude zbytecne zrat energii :(
Andrea

#30 Příspěvek od Andrea »

Dokonce jí (pokud se nabíjí kondíky z nuly) sežere přesně tolik, kolik se jí nabije do kondíků :)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“