Přepěti v síti,

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
markoni
Kontaktovat uživatele:

Přepěti v síti,

#1 Příspěvek od markoni »

Zdravím
Je normální napětí v síti skoro pořád 245V? tady je důkaz
Přílohy
napeti.jpg
(110.74 KiB) Staženo 187 x
stepa
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od stepa »

Toleranci mas +-10%, tak si spocitej, zda je to OK :wink:
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

A nezapomeň započítat i chybu měření, ten voltmetr určitě neumí true RMS, takže naměřený údaj s přesností dejme tomu dalších ±2,5% ±1 digit platí jen při čistě sinusovém průběhu napětí v síti. Čím víc je sinusovka deformovaná, tím větší chyba měření.
Napřed si proto ověř, jak moc přesně ten budík ukazuje, pomocí skutečně dobrého měřidla.
markoni
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od markoni »

Já jenom jestli to neškodí elektrospotřebičům PC,TV,SAT a podobně jinak mě je úplně jedno kolik mám v síti,jinak tem měřič spotřeby jsem koupil já bych myslel že ten výrobce má nějakou výstupní kontrolu ne?
kevin_mitnick

#5 Příspěvek od kevin_mitnick »

Mne zase pro zmenu merak spotreby z Lidlu ukazuje 209 volt i kdyz podle kalibrovaneho multimetru od Fluke je tam 235V.

Holt laciny - dvakrat placeny...

Mimochodem, nezna nekdo seriozni merak spotreby typu "mezikus do zasuvky", ktery by umel seriozne merit i spotrebu spinanych zdroju nebo dokonce cos fi ??
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Niekde sa tu pise o meraku Solid TS-JD (DT21) - ten mi ukazoval tiez vela - 250V na dvoch roznych miestach. Tak som to (s)proste nastavil podla multimetra.
Sandal

#7 Příspěvek od Sandal »

To je úplně normální že maj takhle našponovaný napětí když bydlíš blízko trafa.Já mám 239V.Jednou po vichřici nešel proud,tak sem pustil centrálu a měl sem v baráku 250V.Špatnej poťák na doregulování napětí.A nic se nestalo.Akorát žárovky šajnovali jak svářečka.
Jinak mám doma několik multimetrů a každej ukazuje něco jineho.Nejpřesnější se mi zdál můj MY64.Porovnáváno s kalibrovanym Metexem.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

markoni píše:Já jenom, jestli to neškodí elektrospotřebičům PC,TV,SAT a podobně, jinak mně je úplně jedno kolik mám v síti, jinak ten měřič spotřeby jsem koupil; já bych myslel, že ten výrobce má nějakou výstupní kontrolu, ne?

Ale jistě, slušný výrobce to zkalibruje podle zdroje s dobře filtrovaným sinusovým průběhem výstupního napětí podle normálového měřidla, které měří skutečnou efektivní hodnotu napětí.
Výrobce, který chce být levnější, použije síť, kterou má v manufaktuře, a podle jednoho měřidla "zkalibruje" druhé.

Jenže sotva který takový adaptér do zásuvky bude měřit skutečnou efektivní hodnotu. Téměř bez výjimky měří všechny hodnotu střední nebo špičkovou. Displej však má ukazovat hodnotu efektivní, t.j. 1,11x hodnotu střední, případně 0,707 hodnoty špičkové. Ale to platí pro čistou sinusovku.
V praxi je sinusovka poněkud deformovaná, a to může být jinak u výrobce, jinak u tebe doma, kde se tvar průběhu může i měnit podle toho, jaké spotřebiče jsou v okolí připojené, jaká je impedance pracovní smyčky před uzlem, z nějž jsou tyto spotřebiče včetně měřiče napájené... takže měřidlo může v extrémním případě ukazovat klidně o 15% víc (teoreticky by mohl "naměřit" až o přibližně 20% víc, v praxi by to však vlastnosti sítě neměly nikdy dovolit, to už by znamenalo síť zralou na rekonstrukci).
Zkrátka to, cos koupil, je pouze informační měřidlo. Protože neslouží ani jako fakturační ani k ověřování bezpečného stavu, není povinnost ho kalibrovat, a myslím, že by si to asi žádné metrologické pracoviště nevzalo na triko.
Spotřebičům nesmí přepětí o 10% vadit, jinak si nezaslouží prodávat.
Honza_dy

#9 Příspěvek od Honza_dy »

Většina spotřebičů má dneska spínané zdroje a ty mají rozsah 90~260V +/- dle typu takže se vůbec nic neděje. Jen tak ze zajímavosti jsem strčil svůj METEX M-3270D(normální low-end) do zásuvky a naměřil 236V. Hodně záleží jak daleko jsi od trafa.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od otakarv »

Přesně tak,já jsem poblíž trafa a mi se napětí kolikrát šplhá na hodnotu 250V,měřeno METEXEM "M-3660D".Nyní jsem zrovna naměřil 252V!
Občas odejde nějaká žárovka,hlavně bodovka 60W,nebo klasická pochybné kvality.Ostatní spotřebiče zatím v pohodě.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od stepa »

otakarv píše:Nyní jsem zrovna naměřil 252V!

Jeste v toleranci :)
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od forbidden »

kevin_mitnick píše:Mimochodem, nezna nekdo seriozni merak spotreby typu "mezikus do zasuvky", ktery by umel seriozne merit i spotrebu spinanych zdroju nebo dokonce cos fi ??

Ja si postavil tuto konstrukci a jsem s nim spokojenej. Vyjde sice o dost draz, nez ten z Lidlu, ale myslim, ze se mu da o dost vic verit.
kevin_mitnick

#13 Příspěvek od kevin_mitnick »

forbidden píše:
kevin_mitnick píše:Mimochodem, nezna nekdo seriozni merak spotreby typu "mezikus do zasuvky", ktery by umel seriozne merit i spotrebu spinanych zdroju nebo dokonce cos fi ??

Ja si postavil tuto konstrukci a jsem s nim spokojenej. Vyjde sice o dost draz, nez ten z Lidlu, ale myslim, ze se mu da o dost vic verit.

Sikovna konstrukce, rozumny autor. Bohuzel pro ten ucel na ktery to ma byt potrebuji neco, co muzu dat na metrologicke overeni u CMI (tedy neco co ma CE a typovy schvaleni), se samo-domo konstrukcii se mnou vyrazi dvere, byt by byla sebekvalitnejsi, jinak bych si neco takoveho uz davno postavil. A na to abych se stal vyrobcem se vsemi nalezitostmi (schvaleni EZU) proste nemam...
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“