Jak co nejjednodušeji udělat z 270V 120-140V?
Moderátor: Moderátoři
Jak co nejjednodušeji udělat z 270V 120-140V?
Díky za radu.
Ale když uděláš jednoduchý "stmívač" s triakem a nastavíš ho na úhel otevření kolem 115°, budeš to mít daleko bezpečnější i pro tu spirálu - nastavuje se to tak, že se dají dvě stejné žárovky na 230V do série na síť a pak se jedna další řídí tím triakovým regulátorem na stejný jas, jako má každá z těch dvou zapojených v sérii - když jsou v sérii, má každá jen půlku napětí a tím i snížený jas. Regulátor nastavíš tak, aby propuštěná část půlvln měla stejnou efektivní hodnotu jako půlka nastavená sériovým děličem.
Jde použít i zapojení s tyristorem v diagonále diodového můstku - samotný tyristor jako řízený usměrňovač by možná vyhověl taky - nevím, jakou tepelnou setrvačnost má to výhřevný těleso.
A kutilmile - nelituju tě
Bernard píše:V čem spočívá ta pitomost? Mně se to tak hrozné nezdá, ale možná mi něco uniká.
Edit:
Jo, uniklo mi, že při dvojnásobném napětí by byl čtyřnásobný výkon a s diodou dvojnásobný, to co předtím obě spirály, tak teď chudinka jedna.
Jak vidno, docvaklo Ti to rychle - bohužel je to častý omyl mnoha lidí, když si myslí, že prostým uříznutím jedné polarity proudu dosáhnou polovičního příkonu/výkonu - ten je určený napětím na prvku a jeho odporem, které určují protékající proud - takže ve výsledku kdo si to takhle zapojí, brzo bude čumět na generátor dýmu jak nahá prdel z roští...
Takže řešení jsou de facto tři - buď ten triakový (tyristorový) regulátor, nebo (pro zařízení, která nesnášejí nesinusový průběh) regulační = snižovací trafo anebo měnič se sinusovým výstupem, něco jako mají APC UPSky...