Oprava zosilnovaca stipackami (Crunch V-150)
Moderátor: Moderátoři
IRFZ34 ani neseženeš a i kdybys je sehnal, tak je tam nedávej, dej místo nich IRFZ44N. Jsou odolnější a míň topí, mají o dost nižší Rds-on.
Pozor na proseknuté závity nakrátko na trafu, to dokáže při napájení z tvrdého zdroje /akumulátor/ fety roztrhnout během několika ms.
Napřed to vyzkoušej na nějakém měkčím zdroji, který nedá víc, než cca 2-3A, aby v případě nějakého průšvihu v trafu neodešly fety. Na výstup tohoto měkčího zdroje ale musíš pověsit cca 10G kondík, jinak ti měnič nenastartuje, má poměrně velký náraz při startu. Naprázdno může celý zesilovač s nastartovaným měničem brát při 13-14V maximálně 0,5-0,8A. Pokud by žral víc, něco není v pořádku.
Jo a zkontroluj si ještě tvarovače, co visí na obou výstupech TL494, jsou to obvykle dva pnp tranzistory s diodou mezi B-E, přes které se budí fety, zkontroluj si i odpory v gejtech a odpory, co visí od gejtů proti zemi, po takové destrukci to bývá podpálený.
Uz som zistil, ze IRFZ34 asi nezozeniem. Dakujem za tip na ten IRFZ44N - vyzera byt super nahrada (mensie Rds(on), v niecom navyse rychlejsi). Pozeral som predtym iba IRFZ44. Uvidim, co zozeniem... tu v Bratislave nemaju vobec nic.
Budenie samozrejme skontrolujem, nerad odpalujem nove suciastky
sice vedla maju "na objednavku" ale opytat by som sa skusil...
EDIT-a teraz pozeram ze tie sv_ne dovolia objednat minimalne 10 kusov!To je podraz...Sorry...
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Pro pro "vyšší" proudovou odolnost můžeš ještě zkusit třeba IRF1010,ale tam jsem nezkoumal další parametry.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Nejvýkonnější, co se do těchhle mašin dá strčit, je IRFZ48V, který má ještě snesitelnou vstupní kapacitu na to, aby to ta TL494 utáhla. Ovšem bez proudových zesilovačů ne víc, než dva paralelně na větev.
IRFZ46N či 48N je rovněž bezproblémová náhrada.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
ZdenekHQ píše:To máš asi jiný katalogový listy než já, mě ta 1010 proti IRFZ48 vychází jako mnohem výhodnější - ale ani bych je sem netahal, kdyby je nepoužívali v kilowattových UPS se sinusovým výstupem. Asi to máš prověřený praxí....
A kams to koukal(do jakych DS)? V DS IRF je to jasny...input capacitance 1970pF x 3210pF, nebo Qg 81nC x 130nC alespon me to prijde jako zcela jasny rozdil.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Já v těchto případech se nehádám a nespekuluju, co je lepší, vyzkouším dva podobné tranzistory za jinak stejných podmínek a ten "studenější" vyhraje. Je to mnohem jednodušší a rychlejší, než se trápit hodiny s výpočty a simulacemi.... Pokud to má sinclair vyzkoušený a tvrdí, že je naprd, není důvod, proč mu nevěřit.
Moje pdf :
- Přílohy
-
irf1010.jpg- (115.09 KiB) Staženo 75 x
-
irfz48.jpg- (97.91 KiB) Staženo 84 x
Trafo mam hotove, budenie je skontrolovane - vsetky suciastky boli prekvapivo OK. Takze zajtra kupim FETy a musi to chodit.
- Přílohy
-
crunch_6.jpg- (74.12 KiB) Staženo 118 x