Já naprosto souhlasím s bretou1 a ještě bych s dovolením doplnil pár vět: EKKARE, abyses neposral! Od čeho myslíš, že je tohle fórum? Aby se tu vydělávaly prachy? Proč by se tu nemohlo diskutovat? Evidentně je to oblast, kde je hodně nejasno a podle mě se tady se selským rozumem nevystačí. Kdyby to tak bylo, tak bys asi neodpálil ten svůj přístroj na 120V, nemyslíš?EKKAR píše:T............ opravdu, ten "někdo", kdo to tady vyvolal, by si měl dát ne pár facanů, ale pořádnou pěstí do držky, aby se mu rozsvítilo - ostatní, co ho v tom notně podpořili, by se mohli aspoň zamyslet nad skutečností, že už to tady F.U.C.K.T. začíná vypadat jak v tom zas.raným parlamentu, kde se jen mlátí pantem a hovno dělá za dlouhý prachy!
Jak co nejjednodušeji udělat z 270V 120-140V?
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Jelikož ta otázka byla pro mne,tak reaguji.Bohužel až nyní,byl jsem v práci.PavelFF píše:Pajosku, nekritizuj pedagogické schopnosti paní učitelky.pajosek2 píše:Až teˇmi to secvaklo. Jediný pitr to dokázal vysvětlit,abych to pochopil i já.Jsem blbej,jsem blbej,jsem blbej. Ale zase na druhou stranu,co s učitelkou,která mi to nedokázala vysvětlit.Jó učit ty chytrý je pohodička co,ale s blbcem jako já už to tak snadno nejde.![]()
![]()
Dám ti kontrolní otázku, aby to tu neskončilo :
Ponořím do skleničky s vodou vlasově tenký odporový drát a budu do něj pouštět jednou stejnosměrný proud 1A po dobu 10sec. a podruhé stejnosměrný proud 10A po dobu jedné sekundy. Ohřeje se voda víc prvním nebo druhém případě? Nebo to bude zhruba fifty fifty?
Pokud jde o vlasově tenký drát,atk možná veškerý proud poteče přes vodu,pokud nebude destilovaná.Pokud chceš pominout i tenhle faktor,tak si myslím,že to bude zhruba fifty fifty. V obou případech tam přivedeš 10Asekund.
Samozřejmě pomíjím různý odvod tepla.
Edit: pokud si lidé myslí,že rozvinutá diskuze je k ničemu,tak tohle fórum nemá smysl.Někdy je nutné i blbou připomínkou vyburcovat lidi k probrání problému do důsledku.
Ti,kteří se zamyslí,tak pochopí,proč jsem to napsal.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Pajosku, jen jsem to zkusil a bohužel to vyšlo. Netrefils. V obou případech sice proteče drátem stejný náboj 10Asekund, jenže stejný náboj sám o sobě neznamená stejné tepelné účinky. Kdyby měl drát odpor 1 Ohm, v prvním případě by se na něm ztrácel 1W po dobu 10 sec => práce, teplo je 10Ws = 10J ale ve druhém případě 100W po dobu 1sec => práce, teplo = 100J.pajosek2 píše:Jelikož ta otázka byla pro mne,tak reaguji.Bohužel až nyní,byl jsem v práci.PavelFF píše:Pajosku, nekritizuj pedagogické schopnosti paní učitelky.pajosek2 píše:Až teˇmi to secvaklo. Jediný pitr to dokázal vysvětlit,abych to pochopil i já.Jsem blbej,jsem blbej,jsem blbej. Ale zase na druhou stranu,co s učitelkou,která mi to nedokázala vysvětlit.Jó učit ty chytrý je pohodička co,ale s blbcem jako já už to tak snadno nejde.![]()
![]()
Dám ti kontrolní otázku, aby to tu neskončilo :
Ponořím do skleničky s vodou vlasově tenký odporový drát a budu do něj pouštět jednou stejnosměrný proud 1A po dobu 10sec. a podruhé stejnosměrný proud 10A po dobu jedné sekundy. Ohřeje se voda víc prvním nebo druhém případě? Nebo to bude zhruba fifty fifty?
Pokud jde o vlasově tenký drát,atk možná veškerý proud poteče přes vodu,pokud nebude destilovaná.Pokud chceš pominout i tenhle faktor,tak si myslím,že to bude zhruba fifty fifty. V obou případech tam přivedeš 10Asekund.
Samozřejmě pomíjím různý odvod tepla.
...
Přitom např. akumulátor by to dobilo (teoreticky) úplně stejně - tam rozhoduje náboj , nebo taky střední hodnota proudu (u periodického průběhu).
EDIT: Tak nakonec trefil.
fero7 píše:Inym nadavas, ze "staci uvažovat selským rozumem".
A ako sam pisesEKKAR píše: a bohužel jsem na ten omyl s diodou do série "dojel"
Kde bol vtedy Tvoj selsky rozum?
Tehdy jsem ještě žádný pořádný elektrikářský rozum (ani selský, ani jiný) neměl - měl jsem po dědovi staré rádio z doby protentokrátu s eliminátorem pouze na 120V a k němu přísně zakázáno ho zapínat do normální 220V zásuvky - ale klukovi v nějakých 10-12 letech říkejte "nezapínej to - sčoudneš to!"... Tuším se mu tenkrát říkalo "Goebbelsova tlama" - a strašně jsem ho chtěl vyzkoušet. Už jsem věděl, že diodou projde jen polovina půlvln - tak jsem použil KY132/1000, abych měl jistotu. Rádio dopadlo podobně jako sám říšský ministr propagandy - tedy špatně...
Samozřejmě proč jsem z něj tehdá měl generátor dýmové clony jsem si uvědomil až o pár roků později, když jsem trochu pokročil v matematice a fyzice... Jenže rádio už bylo dávno vyhozené...
A kutilmile - nelituju tě
PavelFF píše:....... Kdyby měl drát odpor 1 Ohm, v prvním případě by se na něm ztrácel 1W po dobu 10 sec => práce, teplo je 10Ws = 10J ale ve druhém případě 100W po dobu 1sec => práce, teplo = 100J.
Přitom např. akumulátor by to dobilo (teoreticky) úplně stejně - tam rozhoduje náboj , nebo taky střední hodnota proudu (u periodického průběhu).
Tohle je všechno pravda, ale trošku zamlžená, jako kdyby u akumulátoru rozhodoval nějaký jiný zákon. Finta je v tom, že akumulátor je nelineární dvojpól, jehož V-A charakteristika je (idealizovaně) U=konst pro jakýkoliv proud. A když u sklenice vody tiše předpokládáme stejný odpor a zatajíme, že se mění napětí, u akumulátoru předpokládáme stejné napětí a zatajíme, že se mění odpor. A hádanky jsou na světě, a hádky taky.