Lednicka SAMSUNG - Calex

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Smrcek

Lednicka SAMSUNG - Calex

#1 Příspěvek od Smrcek »

.. a jde o model SANGIORGIO
Jednou takhle v noci vyrobila alarm. Dost prapodivnej zvuk navrceny 100Hz blikala cervena kontrolka. Jiz pred timto se alarmovy stav dele otevrnych hornich dverich takto projevoval.
Musel jse z duvodu mozne ztraty potravin prikrocit k demontazi elektroniky a nasledne opravy. Zduraznuji, ze tato lednicka ma 3 dvere, honi chladici, stredni box a dole mrazak, jeden kompresor a nad hornimi dvermi je panel jednoducheho mereni LED diodami v hornim a mrazakovam prostoru.
Musel jsem se dostat do toho horniho panelu takto:
Sejmul jsem plexisklovou listu a pod ni polyesterovou folii, na krajich jsou dva krizove srouby a elektroniku drzi tistak dalsi plastova krabicka ktera je uchycena dvema sroubky taky na panelu. Tyto doporucuji taky odsroubovat. Ja jsem to neudelal a diky kratkym privodum drat. vodicu po demontazi panelu jeste se zamku, jsem poskodil tistak nalomenim a prerusenim motivu pl.spoje ke konektoru od obou mericich cidel.
Cela zavada spocivala ve vymene filtracnich kondenzatoru 470uF/10V a 100uF/35V, pricinou je srazeci odpor, ktery je mezi temito filtr. kondiky a znacne je zahriva. Plosnak jsem zalepil epoxidem a zafixoval platynkem a motiv spoju propojil dratkama. Jinak to bohuzel neslo. Po zpetne montazi a spusteni lednicky trvalo asi 2 dny nez se teplota stabilizovala, zatim co byla asi po dobu opravy 3 hodky odstavena. Mam pocit, ze nektere tesneni je asi vymackane a chtelo by vymenit. Lednicka je v provozu od 10/1998 cili 7,5 roku.
Mimochodem, ovladaci a indikacni elektronika je velice jednoducha - 4 CMOS obvody, jeden LM324, 7 LED diod a zadny procesor, jak jsem si blahove myslel :(
Mozna moje nocni anabaze s opravou nekomu pomuze aspon preventivne vymenit oba dva filtracni kondiky. Puvodni jsou obycejne na 85 st. C, Byly by vhodne asi lepsi na 105st. C, takze mate moznost koupit predem. :!: :twisted:
Zdravi Sm.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“