TESLA AZK 405 >>mono 50<<
Moderátor: Moderátoři
TESLA AZK 405 >>mono 50<<
A těď ta skrytá závada (aspoň pro mne nejsem zvukař) vše funguje tak jak má napětí zdrojů jsou správná téměř předpisová, jenže signál se jeví jako přesycený. Zkoušel jsem i změnit vstupní kondíky, abych měl větší odstup od šumu. Bez výsledku.
A nejlepší na tom všem je, že když ho vypnu tak v jednom okamžiku kdy už jede na zbytkové napětí ze zdrojových elytů se to ustálý a hraje tak jak by měl, ale jak řikam je to jen vteřinka.
POKUD BYSTE CHTĚLI MŮŽU VÁM ZASLAT KOMPLETNÍ DOKUMENTACI.
-
85.159.105.2
mi-ro píše:Tenhle zesilk má jen 100V výstup tak doufám jedeš přes trafo!!! a co klidový proudy EL 34, jdou nastavit? Jinak nevidím problém. Vytahej budící lampy a změř hlavně ty odpory s většíma hodnotama řádů Mega, bývají přerušený-ne přepálený ale přerezlý-není to na nich vidět. Napiš jak postupuješ
------------------------------------
Suhlasim mne sa osvedcil velmi jednoduchy trik. Jemne naslinit prstom
odpory a vzdy to naskocilo a cisty zvuk isiel asi 3-5 minut. Samozrejme
postupne po jednom. Dufam ze Ta nekopne a vies ako na to. Takto som
zistil zavadu priamo pocas hrania v kapele priamo na podiu. Vymena
trvala minutu a hrali sme dalej. V tomto zosilovaci je to casta zavada.
Ak chces odborne tak napis v ktorom vstupe skresluje. Signaly sa stretnu
v bode 36 v kruzku na scheme t.j. kondik C1 na koncovom stupni 15k.
V tomto bode sa signalova cast deli na cast predzosilovaca a koncak.
Zatial vsetko.Dufam,ze elektronky su dobre.Ide jednoznacne o posun
pracovneho bodu niektorej elektronky bud v predzosilovaci alebo koncaku.
Mono 50
Po výměně ECC85 na invertoru jsem změřil symetrii buzení EL34 (dvoukanálovým osciloskopem po vytažení EL34), dal nové koncové elky a nastavil klidové proudy.
Ten zesík nám vyhrával pro 20 kanceláří. Ze 100V výstupu jsme udělali stoupačku a v každém patře osadili "dráťácké" trafo 120/30V-30VA. Z toho rozvod 30V po kancelářích. Jako reproduktory sloužily "přijímače" rozhlasu po drátě s 30V vstupem, každý má 10 stupňovou regulaci hlasitosti. Jako zdroj modulace sloužilo elektronkové gramorádio Allegro, přinesené ze skládky, s "pošoupnutou" vstupní jeddnotkou na CCIR. Měli jsme takový místní rozhlas po drátě.
Jinak to trafo jsem kdysi viděl v Tesle-mělo to ty 6 nožové konektory, vstup 100V, výstup 4/8 ohmů, přenášený výkon 100W. To už je ale hodně let. Ale třeba u TBP Blatná by se určitě dalo objednat, dle impedance i výkonu. Nechával jsem si u nich navíjet síťové trafo pro zesík s 2xEL34, pro sluchátkový s ECC99, výstupák pro EL84 i různé tlumivky do zdrojů. Pokaždé vynikající práce, síťáky navíc zásadně v bezpečnostním provedení (dvoukomorová kostra).
Jen ta nešťastná EL34-anoda a žhavení hned vedle sebe. Při vyšším Ua tohle dělá problém. Když obnovili výrobu, mohli udělat i verzi s anodou na čepičce. Jako EL51-to už je pořádná flaška, ještě výkonnější než KT88, s Wa=45W, a když se jí dalo Ua aspoň 1,5kV, chodila i jako konec pro pirátské rádio na středních vlnách s dosahem až 20km. A vydržela to. Mohli by tu EL51 znovu začít vyrábět!