Koupím zkresloměr
Moderátor: Moderátoři
Kolega si třeba mocně oddechnul, když koupil malý příruční nf generátor a vyhodil ruskou bestii, která i když asi vydržela zásah z ručních zbraní NATO, měla průměrnou poruchovost 10-20x do roka (což při měření 4 hodiny týdně je celkem dost).
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
Ono je to o pravidelné údržbě a znalosti poruchových částí různých přístrojů. Krom toho já se tu bavím o Tesle a ne o rusech. To je oboje trošku jiné.
TÍMTO BYCH TUTO KAPITOLU KTERÁ JE TÉMATICKY MIMO MÍSU UZAVŘEL A NECHAL PROSTOR TĚM, KTEŘÍ NĚJAKÝ "ŠROT" (PODLE TEBE) NA PRODEJ MAJÍ...
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasím částečně se všema.
Já taky vlastním spoustu měřáků od Tesly, a některé i ruské ( možná snad bohužel
Pokud mám přístroj, který byl ve své době určený pro vybavení např. výzkumných laboratoří a vývojových pracovišť (kupříkladu čítač BM640 či RLCGU metr BM559) pro potřeby svojí dílny, bohatě mi to postačí. Na druhou stranu mám třeba ruský vobler X1-50, se kterým ani nedělám protože je to leda k vzteku a za nějaké HPčko či R&S bych byl vděčný.
Je potřeba uvážit jaké parametry pro svoje bádání potřebuju a jakých jsem schopen využít.
A abych nebyl úplně OT, vlastním taky výše zníměný zkresloměr BM543. Ano, tento přístroj má svoje mouchy, uvítal bych třeba ještě jeden rozsah dolů nebo možnost dvou filtrů (pro měření IMD), jenže lepší přístroj neseženu za desetinásobek toho, co jsem za něj dal (viz onen Elex). A navíc, není v tom jediná součástka co bych nesehnal v elektro-sámošce, principy měření a schémata jsou tak průhledná, že to v případě potřeby mám opravené za chvíli...
www.sigmaphon.cz
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
Mám ještě soupravu MAS-10, která byla na nějaké podobné měření, to je ale 2x větší a 2x těžší
Dělal to nějaký výzkumák jako asi jednoúčelový přístroj, jsou to dvě plechové bedny "svazarmovské" koncepce, čelo asi 130x420, dozadu asi 300, v jedné je mVmetr s ručkáčem MP120 , je tam RMS detektor, zdroj pro zbytek a v druhé bedně jsou přepínače, desky s LC filtry atd. Dokumentace nesehnatelná, ale není to moc složité. Dá se s tím měřit THD na kmitočtech po oktávách (16, 32, 64...) a na některých selektovat 2. až 7. harmonickou.