Můstek Omega

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
caven

Můstek Omega

#1 Příspěvek od caven »

Zdarvím, chtěl bych se zeptat zda by mi někdo neřekl čím se napájel kdysi můstek omegaIII. Jelikož má napětí 2V trošku atyp. Zkusil jsem tam hodit dvě Ni-Cd baterie a po chvíli měření jsou v čudu, já se ani nedivím, jelikož potřebuju změřet bočník s odporem něco kolem 3setin ohmu. Problémje ten že ty baterky dělají neplechu. Naměřím nějakou hodnotu na rozsah třebas 0,1Ω a když přepnu rozsah na 0,01Ω a nastavím odpovídající hodnotu tak ručka se div neurazí..

Jelikož jsem nikde na netu nenašel návod tak nevím čím se to napájelo..

Předem díky za odpovědi..
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Ty 2V odpovídají dost přesně jednomu článku Pb akumulátoru...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
caven

#3 Příspěvek od caven »

nojo ale kde to dnes sehnat :cry:
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Fulgur - Battmann by ho neměli?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
jandu

#5 Příspěvek od jandu »

Nepoznám presne OmeguIII. Ale nemá ten mostík možnosť pripojenia vonkajšieho napájania? Pre meranie malých odporov sa zvyčajne používa vonkajší, výkonnejší zdroj. Ten vnútorný na to nestačí.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
caven

#6 Příspěvek od caven »

jj tam se připojuje zdroj o hodnotě napětí 2V
Jaka

#7 Příspěvek od Jaka »

jedna NiFe z R105
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

NiFe akumulátor má provozní vybíjecí napětí 1,15-1,25V. V závěru vybíjecí křivky jde napětí až někam k 0,8V na článek - a teď chci slyšet (vidět), JAKO, jak ž toho JEDNOHO článku vyždímeš stabilní napětí 2V pro měřicí můstek...
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Nevím , na co by bylo potřeba pro měření odporů ss proudem stabilizované napětí , ale živím ho tak , že nastavím na zdroji 3A a asi ty dva volty . Je třeba měřit co nejkratší čas . A když víš , nebo alespoň předpokládáš , že odpor bude např 10x větší , než nastavení na stupnici , tak již dopředu se snaž "přiblížit" . Jinak ten 0indik přijde o ručku .
Jaka

#10 Příspěvek od Jaka »

ono zase o nějaké přesné 2V nejde, je to mustek. Spíš, aby protekl dostatečný proud, aby při nějakém miliohmovém odporu to udělalo potřebný úbytek. Pro OMEGU III nabitá Nifka stačí. Je to vyskoušené.
Ona ta Ni-fka má asi 24 Ah
caven

#11 Příspěvek od caven »

no já potřebuju zěmřit 0,03 ohmu odpor na bočník a to sežralo ty baterky v cukuletu a to to jen tak mačkám, ale když se podíváš na to zapojení toho mústku tak to tlačítko myslím jenom připojuje to měřidlo do obvodu ten proud tam teče pořád jeli odpor připojen...
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Právě že ne !!! To tlačítko zkraje jen ťuknu a hned se snažím nulovat . Aretaci vůbec nepoužívám !!!
PLV

#13 Příspěvek od PLV »

Při měření tímto můstkem vždy používám vnější zdroj a ani mě nikdy nenapadlo používat nějaké baterky. :D
Netřep se mnou!
caven

#14 Příspěvek od caven »

BOBOBO píše:Právě že ne !!! To tlačítko zkraje jen ťuknu a hned se snažím nulovat . Aretaci vůbec nepoužívám !!!

Já aretaci taky nepoužívá, já psal o tom, že ty když připojíš měřený odpor tak už to cucá proud ze zdroje !
MiraSt

#15 Příspěvek od MiraSt »

Používal jsem akumulátor z auta 12V a v sérii regulační odpor. Použij to samé a místo odporu dej autožárovku třeba 21W ale třeba i halogen 55W. Krátkodobým připojením ve druhém případě, sledováním ručky a dorovnáváním na kolečku nastavíš nulovou výchylku. Pokud se při připojování ručka nehne, máš změřeno.
Přílohy
Omega3 - návod.JPG
(77.21 KiB) Staženo 388 x
Naposledy upravil(a) MiraSt dne 22 čer 2009, 13:07, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“