na jaky drat dobre chyta cin?
Moderátor: Moderátoři
na jaky drat dobre chyta cin?
Jindra
Jindra2 píše:Jakýkoliv drát, vývody nových součástek a vlastně vše co se pájí je potřeba mechnicky očistit a potom použít tavidlo. Pro elektroniku je nejlepší kalafuna rozpuštěná v lihu, používám jí i při pájení s trubičkovým cínem s tavidlem. Takže drát před pájením očistit, třeba nožíkem, namočit do kalafuny a pájet. Dělám to tak leta a neznám pojem studený spoj![]()
Jindra
Za tu kalafunu tě tady ukamenujou
(Ale já ji taky používám, ale jako šutr, né v lihu
K letování používám kamennou kalafunu, spoj potom vyčistím perchlorem(staré zásoby) nebo izopropylalkoholem.
Dostal se mi do ruky i nějaký profi letovací přípravek naplněný v injekční stříkačce s obsahem 10 ml s označením BD. Má vynikající čistící schopnosti, po potření zaoxidovaných vývodú cín chytal perfektně. Při stopovém množství na pájecí plošce jsem k smd 1206 nemusel přidávat cín. Pozor ale, dvě plošky 1206 z knihovny Eagle, které jsem potřel současně i s mezerou cuprextitu mi udělali mezi sebou svod a při 12V perfektní viditelný oblouk pod už naletovanou součástkou. No radost.
Za pionýrských časú jsme používali pryskyřici z borovice. teda smúlu. Docela dobře to čistilo a úžasně vonělo.
Jaka píše:vypadá to tak, že si z mojí borovicové pryskyřice děláte šoufky (teda pr.el), ale skusili ste to, jaký udělá obyčejný cín krásný lesk?
Je velmi příjemné, voní li dílna borovičkou a ne cigaretovým dýmem.
A zkusil jsi, jak voní dech po půllitru borovičky ?