na jaky drat dobre chyta cin?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
yeeshkul

na jaky drat dobre chyta cin?

#1 Příspěvek od yeeshkul »

Dobry den, jaky drat byste mi poradili na spojky v obvodech apod.? Koupil jsem nejaky drat 0.8mm u Rouska, ale na ten mi nechyta cin. Mluvim o pevnem, neizolovanem dratu. Diky.
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

bez ohledu na materiál, na neoxidovaný tj. neskladovaný 10 let.
A protože zlato neoxiduje, tak i na skladované zlato.
Jindra2

#3 Příspěvek od Jindra2 »

Jakýkoliv drát, vývody nových součástek a vlastně vše co se pájí je potřeba mechnicky očistit a potom použít tavidlo. Pro elektroniku je nejlepší kalafuna rozpuštěná v lihu, používám jí i při pájení s trubičkovým cínem s tavidlem. Takže drát před pájením očistit, třeba nožíkem, namočit do kalafuny a pájet. Dělám to tak leta a neznám pojem studený spoj :D
Jindra
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Jindra2 píše:Jakýkoliv drát, vývody nových součástek a vlastně vše co se pájí je potřeba mechnicky očistit a potom použít tavidlo. Pro elektroniku je nejlepší kalafuna rozpuštěná v lihu, používám jí i při pájení s trubičkovým cínem s tavidlem. Takže drát před pájením očistit, třeba nožíkem, namočit do kalafuny a pájet. Dělám to tak leta a neznám pojem studený spoj :D
Jindra

Za tu kalafunu tě tady ukamenujou :roll:
(Ale já ji taky používám, ale jako šutr, né v lihu :) )
Jaka

#5 Příspěvek od Jaka »

Na propojení na zkušební desce a potom i propojky na plošném spoji, pokud je to proudově vhodné používám Cu drát ze zbytku telefonních kabelú, které mají dost širokou škálu barev. Je to Cu 0.5 mm drát solidně tvarovatelný dobře pájitelný.
K letování používám kamennou kalafunu, spoj potom vyčistím perchlorem(staré zásoby) nebo izopropylalkoholem.
Dostal se mi do ruky i nějaký profi letovací přípravek naplněný v injekční stříkačce s obsahem 10 ml s označením BD. Má vynikající čistící schopnosti, po potření zaoxidovaných vývodú cín chytal perfektně. Při stopovém množství na pájecí plošce jsem k smd 1206 nemusel přidávat cín. Pozor ale, dvě plošky 1206 z knihovny Eagle, které jsem potřel současně i s mezerou cuprextitu mi udělali mezi sebou svod a při 12V perfektní viditelný oblouk pod už naletovanou součástkou. No radost.
Za pionýrských časú jsme používali pryskyřici z borovice. teda smúlu. Docela dobře to čistilo a úžasně vonělo.
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Též se místo kalafuny dá použít dehet či směs vysoce rafinovaného rafinovaného parafinu s jemně mletým absorpčním uhlím, též salmiak či přepálený hovězí lůj :wink:
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Jo a superborci používali Eumetol . Jinak pokud ten kabel není opravdu , ale opravdu nový , tak vždy mechanicky očistit , ať už je cínován , či ne . Ten povrchově upravený , je snad ještě horší a pokud budeš chtít pájet "nové" sříbrolesklé konektory atp ., bez silné chemie se neobejdeš . V tomto případě i "takypozlacené" dnešní laciné se pájí dobře .
BIPOLAR

#8 Příspěvek od BIPOLAR »

Sendyx píše:Též se místo kalafuny dá použít dehet či směs vysoce rafinovaného rafinovaného parafinu s jemně mletým absorpčním uhlím, též salmiak či přepálený hovězí lůj :wink:
Také je výborná směs Boraxu, ze střelným prachem :D
Jaka

#9 Příspěvek od Jaka »

vypadá to tak, že si z mojí borovicové pryskyřice děláte šoufky (teda pr.el), ale skusili ste to, jaký udělá obyčejný cín krásný lesk?
Je velmi příjemné, voní li dílna borovičkou a ne cigaretovým dýmem.
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

Jaka píše:vypadá to tak, že si z mojí borovicové pryskyřice děláte šoufky (teda pr.el), ale skusili ste to, jaký udělá obyčejný cín krásný lesk?
Je velmi příjemné, voní li dílna borovičkou a ne cigaretovým dýmem.

A zkusil jsi, jak voní dech po půllitru borovičky ? :lol: . Mimochodem, jednou jsem kdysi v těžké nouzi na chalupě u kolegy pájel dráty v rádiu v kamnech rozžhaveným želízkem, kusem rozklepaného okapového cínu a jako tavidlo jsem měl pryskyřici z nějakého jehličnanu.
Jaka

#11 Příspěvek od Jaka »

1) ANO
2) a byla to nějaká smůla?
Naposledy upravil(a) Jaka dne 21 čer 2009, 22:18, celkem upraveno 1 x.
Andrea

#12 Příspěvek od Andrea »

Sendyx píše: Mimochodem, jednou jsem kdysi v těžké nouzi na chalupě u kolegy pájel dráty v rádiu v kamnech rozžhaveným želízkem, kusem rozklepaného okapového cínu a jako tavidlo jsem měl pryskyřici z nějakého jehličnanu.

To já jsem jednou pájela rozehřátým pohrabáčem a bez pryskyřice :oops:
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Pohrabáčem jsem to zkoušel kdysi 2x, ale skoro to nešlo - ruský cín, ruský plošák, na pohrabáči okuje a než se to ohřálo, tak pohrabáč chladnul :cry:
Jaka

#14 Příspěvek od Jaka »

chudák yeeshkul, to sme mu ale poradili. Letování pohrabáčem, okapovým cínem a pryskyřicí z borovice po púl litru borovičky, to je terno pro mikroelektroniku
Sendyx

#15 Příspěvek od Sendyx »

Má co chtěl. Kdyby použil google nebo vyhledávání, tohle by se mu nestalo :lol:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“