na jaky drat dobre chyta cin?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
keemo

#16 Příspěvek od keemo »

Ked uz sa tu o tom bavite kto cim pajkoval,tiez sa pridam:D hehe:) Nebola po ruke pajka tak to istil plynovy sporak a dobry plochy skrutkovac...jeden ci dvakrat u sestry a posledne tu u kamarata ked som si prerabal sluchatka na headsete k nokii a nemal som este prestahovane veci na kutenie...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Lukas-Peca »

Já jsem pájel nad svíčkou, taky to šlo :lol:
jarda_k

#18 Příspěvek od jarda_k »

Na propojky u jednostraných desek používám zbytky noh odstřihnuté ze součástek. S jejich letováním problém není. Mám jich dostatečnou zásobu. Vždy když něco osazuju, tak si pár kousků schovám. Kalafunu jsem za posledních 10let nepoužil na nic jiného než na ocharný lak na desky. V cínu je tavidla dost.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#19 Příspěvek od PeteBurns »

A si si istý že je ho dosť aj v prípade, ked treba pocínovať 10mm2 lanko? :twisted:
BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

Při pájení i trubičkou je to pohyb pájka-mistička s kalafunou-spoj . Nikdy jinak . I při "rozpájení spojů nejdříve mistička s kalafunou a až pak na spoj .
bu2520

#21 Příspěvek od bu2520 »

též se přidám, mám s kalafunou špatné zkušenosti, několikrát mě vypekla a už mě nesmí přez práh, ona se totiž dokáže nasáknou vzdušnou vlhkostí a stane se mírně vodivá, což u běžných věcí nevadí, ale pokud se tam pracuje malými proudy tak dělá problém. Tvrdím, že pokud není drát , nebo spoj zoxidovaný, tak je tavidla v pájce až až, ale pochopitelně další věc je pistolová páječka, která přehřívá permanentně hrot, ta už pro běžnou práci, taky nemá co dělat ve výbavě dílny, jen tak na nouzovku někde v terénu.
BOBOBO

#22 Příspěvek od BOBOBO »

A na to jsi přišel jak? odjakživa již můj otec používal kalafunu a to v elektronkových zapojeních , používal to i Hitler , a tam jsou vesměs vysoké impedance i vysoká napětí . Spíš jsim tu kalafunu použil ještě s něčím jiným .
fero7

#23 Příspěvek od fero7 »

BOBOBO píše:..., používal to i Hitler , .... .

No, to si neponukol najlepsi vzor.
P.s. Moj otec ked ako chlapec potreboval nove topanky, musel ist pesi na jarmok 100km. Kym sa vratil, topanky znicil. Keby nevymysleli auta, tak dodnes chodi tam a spat.
yeeshkul

#24 Příspěvek od yeeshkul »

Tak myslim, ze vas vezmu pohrabacem. Ten zvonkovej drat to rekl bych resi.
bu2520

#25 Příspěvek od bu2520 »

BOBOBO píše:A na to jsi přišel jak? odjakživa již můj otec používal kalafunu a to v elektronkových zapojeních , používal to i Hitler , a tam jsou vesměs vysoké impedance i vysoká napětí . Spíš jsim tu kalafunu použil ještě s něčím jiným .

Mám s tím docela dlouhou zkušenost a nejsem sám . Tak že jsem si to z prstu nevycucal , ale víš co ono pokud se dřív dělala luft montáž tak byly mezi vývody velké mezery a pokud se tím zakápla cívka u vf tak to bylo přes izolaci a žádný problém, ale u rastru pod milimetr se to vážně projevuje.
jarda_k

#26 Příspěvek od jarda_k »

PeteBurns píše:A si si istý že je ho dosť aj v prípade, ked treba pocínovať 10mm2 lanko? :twisted:

10mm2 lanka nejsou zrovna moje specialita, ale nevidím v tom problém. Před nedávnem jsem zrovna skládal ze 3ks 4mm2 lanek 12mm2 a šlo to vcelku dobře. Ale je to o šikovnosti každého z nás. Letoval jsem to 50W mikropájkou. Cín jsem použil obyčejný olovnatý z GME.
Crifodo

#27 Příspěvek od Crifodo »

spousta příspěvků více nebo méně zábavných, shrnutelných do pár zásad: pro dobré pájení je potřeba buď nezkorodovaný materiál nebo pájka s kvalitním tavidlem nebo nejlíp obojí. Je fakt, že na dobré tavidlo kalafuna nemá.
Na licny většího průřezu pro silové účely radši použiju mačkací dutinky než pájení, nehledě na obtížnost takového pájení někde v terénu u rozvaděče nebo dokonce na štaflích.
Cust

#28 Příspěvek od Cust »

yeeshkul píše:Dobry den, jaky drat byste mi poradili na spojky v obvodech apod.? Koupil jsem nejaky drat 0.8mm u Rouska, ale na ten mi nechyta cin. Mluvim o pevnem, neizolovanem dratu. Diky.

opravdu nebyl smaltovaný?
Andrea

#29 Příspěvek od Andrea »

Hlavně jestli ti odpůrci kalafuny vědí, co je hlavní složkou toho jejich superspeciálního tavidla. Máme tu jednoho co taky říkal, že kalafuna je pro prasata a jemu do elektroniky nesmí. Stačil rozpis složení tavidla v jeho jedinečném superspeciálním multicore cínu a už to neříká (je tam asi 70% kalafuny).
Naposledy upravil(a) Andrea dne 22 čer 2009, 10:35, celkem upraveno 1 x.
Cust

#30 Příspěvek od Cust »

taky mám kalafunu na stole, ale v 99,9 % ji nepoužívám
jedu jen na tavidlo v trubičkové pájce
Odpovědět

Zpět na „Poradna“