specialni termostat
Moderátor: Moderátoři
specialni termostat
měl bych takový dotázek, chtěl bych udělat termostat který by spínal při rychlé změně teploty. Termostat by byl seplý pár minut (cca 5min) a pak by byl zase v pohotovostním režimu do doby než se teplota zase nezmění. Změna teploty je o cca 10 stupňů.
Snažil jsem se najít nějaké schéma, ale bohužel jsem asi hledal špatně.
Předem dík za každou radu jak to sestrojit.
Třeba to jde udělat i jinak a nemusí to měřit teplotní skok rád si nechám poradit. Nejsem v tomto směru žádný expert.
A kutilmile - nelituju tě
Co získáš tím, že vypneš čerpadlo? Vychladne ti okruh a zase budeš na konci odtáčet a čekat, až tam ta teplá voda dojde, i když třeba bude ta doba kratší, protože mezitím oběhovka zapne, část té vychladlé vody odsaje vratným potrubím a nevypustíš jí tolik zbytečně. To je totiž asi tak jediná úspora.
Ale při řízení teplotou asi ani to neušetříš: než ti zareaguje jakékoli teplotní čidlo, už budeš mít tu vychladlou vodu odtočenou a oběhovku vlastně nepotřebuješ.
Dobrý projektant to má mít vymyšlené tak, aby TUV neztrácela teplotu (dobře zaizolované potrubí) a neběhala v potrubí zbytečně rychle (správně dimenzovaná oběhovka). Splněním první podmínky se ale zlikviduje podstata případného oběhu samotíží.
Ještě máš možnost spínat oběhovku přerušovaně na 1-2 minuty v cyklu každých 5 minut (třeba i déle, nutno vyzkoušet, to záleží na parametrech celého okruhu).
Na míchání při ohřevu to stačí a obvykle i v potrubí je kdykoli k dispozici dostatečně teplá voda "pro začátek". Případně můžeš časový spínač přemostit navíc tím tlakovým spínačem (viz Ekkarovo doporučení), aby po dobu odběru TUV oběhovka jela vždy.
Akorát kvalita těchto čerpadel je asi špatná. První nefungovalo vůbec a to druhé běželo jen půl roku, ale líbil se mi ten jejich řídící systém. Má to jedno čidlo na trubce a tím se čerpadlo řídilo. Mělo to teda ještě samoučící systém který další dny s předstihem mělo připravenou vodu. Takže já bych chtěl použít jiné čerpadlo a tento systém si vyrobit, ale zatím nevím jak.
A kutilmile - nelituju tě
-
pepik9
USB píše:kolega vvenda má nejspíš na mysli něco takového, ale za poměrně nižší cenu. tohle používáme k zapnutí kotle při poklesu teploty, zapnutí čerpadla apod.http://www.marinfo.cz/DetailPage.asp?DPG=6539
Tak něco takového jsem měl na mysli, akorát by to fungovalo přesně obráceně než to použiváte. Při zvýšení teploty by se to seplo, na určitý čas. Jinak cena by nebyla tak nejhorší kdyby to 100% fungovalo
pepik9 píše:Na neco podobneho jsem kdysi pouzil diodu prilozenou na trubku (KY130/132) a ubytek napeti na ni porovnaval s dalsi diodou pomoci MAA741.
no nevím jak jste to měl udělaný, ale podle popisu mě příjde že to fungovalo že při poklesu teploty se to spínalo.
Ale tak mě napadlo kdyby to šlo udělat tak že by to porovnávalo teplotu mezi trubkou na teplou vodu a zpátečkou takže by to mohlo fungovat. Že kdyby voda v trubce pro teplou vodu byla teplejší než zpátečka tak by se to seplo do doby než by se teploty vyrovnaly + nějakou min navíc.