na jaky drat dobre chyta cin?
Moderátor: Moderátoři
kybler píše:Když použiješ jako tavidlo nepřevařenou kyselinu solnou, tak ten cín chytneš prakticky na všechno včetně železa a ocele, možná i na hliník.
Tak, tak. HCL alebo kyselina chlorovodíková je výborný pomocník. Ibaže ju netreba vdychovať a neliať kade-tade. Aj jej pary v zavretom šuflíku narobia zlobu s kovovým náradím (všetko má tendenciu zoxidovať).
Cahnov axióm: "Zlyhali všetky pokusy, je načase prečítať si návod.''
michalnb píše:Tak, tak. HCL alebo kyselina chlorovodíková je výborný pomocník. Ibaže ju netreba vdychovať a neliať kade-tade. Aj jej pary v zavretom šuflíku narobia zlobu s kovovým náradím (všetko má tendenciu zoxidovať).
A nejenom oxiduje, ono i všecko zrezne !
Ještě že jste nikdo nesehnali bromidové aktivátory, to teprv pájí jako čert
kybler píše:Když použiješ jako tavidlo nepřevařenou kyselinu solnou, tak ten cín chytneš prakticky na všechno včetně železa a ocele, možná i na hliník.
ano, to se dělá u klempířů, ale do HCl musíš dát trochu Zn plíšků a vyrobíš tak neškodný ZnCl2, (uniká výbušný vodík tedy pozor) takže lépe koupit ten chlorid zinečnatý ve formě krystalické soli a rozpustit ve vodě, je to totéž
konosuke píše:ano, to se dělá u klempířů, ale do HCl musíš dát trochu Zn plíšků a vyrobíš tak neškodný ZnCl2, (uniká výbušný vodík tedy pozor) takže lépe koupit ten chlorid zinečnatý ve formě krystalické soli a rozpustit ve vodě, je to totéž
Tak jsem to pájel dřív, pak došel zinek a zjistil jsem, že samotná kyselina je ještě účinnější. A nejen na pájení. Například se s ní perfektně čistěj cuprextitový desky před čmáráním, pochopitelně ještě bez peroxidu.
Carel píše:BOBOBO píše:Měl jsem za to , že klempířská poradna je jinde .
I v elekronice se někdy hodí klempířina.Zvláště kdysi,když se dost bastlilo.Jasně,BOBO,myslíš to ironicky
Jojo, já tu mám zrovna rozehřáté dvě pájky okapovky, jednu 150W a druhou 250W a ještě je to málo. Tomu se říká mikroelektronika