DjRix píše:grajda:Stačí se podívat do Datasheetu,a člověk zjistí že už při Ugs=6V,je při Id=10A úbytek Uds= cca 0,7V. Vzheldem k tomu že Id bude při konkrétní aplikaci max 4A (2x21W žárovka-např brzdy) nevidím ABSOLUTNĚ ŽÁDNÝ DŮVOD zbytečně tranzistor namáhat Ugs=15V !!!!!
Vzhedem k tomu že kapacita tohoto fetu mezi G-S je cca 2,7nF,můžete si spočítat dobu pro sepnutí a rozepnutí trandu. Použití zde nebude pulsní,tedy větší oteplení vlivem dlouhého spínacího času nehrozí.
Všechno jsou to veřejně dostupné info,pokud je kolegovi
grajda zatěžko je shlédnout a raději bude mudrovat o tom že by s napětím zenerky nešel pod 10V je zbytečné abych zde ztrácel čas.

Hele, brzdi

. Tak zaprvní. Jak už psala andrea (kdybys tu Plzeň vochutnala, určitě bys změnila názor

), není důvod zenerku namáhat

za provozu. Nebo jinak řečeno, není důvod s ní stabilizovat napětí

, co stabilizaci nepotřebuje. Proč by??? Zadruhý, nevidím důvod, aby Ugs bylo třeba těch -7V, když mám k dispozici cca 12V

- pokud hodlám MOSFETem spínat, snažím se ho co nejvíc vybudit

, aby měl co nejmenší Rds

, proto volím MINIMÁLNĚ 10V a klidně i vyšší napětí (10 až 20V)- jde o to, že je to naprosto přirozený přístup. A říkat napětí Ugs např. 12V "namáhání"

... ...hmm, no, já nevím

.
Mrknul jsem se do datasheetu

a ta impulsní přetížitelnost

MOSFETu při té rychlosti spínání vyhoví i pro spínání dvou 21W žárovek se tudeným vláknem , tady jsem se spletl, sory

. Asi jsem se neoprostil od těch spínaných zdrojů a taky od jedné své konstrukce, kde bylo potřeba spínat (dlouhý intervaly

) 120V/35A- tam už si člověk musí na rychlost spínání a rozepínání dávati sakramensky bacha, aby to ten tranzistor opakovaně snášel

(vono jich muselo být víc

)... blblblblblbl