Vstup zesilovače - síla drátu
Moderátor: Moderátoři
Například NESYMETRICKÉ mikrofonní vedení, zatížené na konci malou vstupní impedancí /okolo 1kOhmu/ je k rušení a brumu daleko méně náchylné, než totéž vedení, ale na straně vstupu zesilovače uzavřené jen vysokou vstupní impedancí řádu desítek či stovek kiloohmů.
To je z praxe poměrně dobře známá věc a proto například mají lepší mixážní pulty vstupní impedance nejvýše v řádu jednotek kiloohmů, pokud už to není kiloohm sám, případně i méně.
To jen prastaré mixpulty typu STUDIOMIX 6-130 nebo AZL120, AZL121 ap. se vstupní impedancí okolo 50kOhm se chovaly tak, že se stačilo křivě podívat na trochu horší stíněný kablík od mikrofonu a už to bručelo.
A opět z praxe jest dokázáno, že bez vedlejších následků lze vést symetrickou rozhlasovou linku na impedanci 200-600 ohm běžným telefonním kabelem, aniž by do onoho páru pronikalo jakékoliv rušení či onen pár jakékoli rušení přijímal.
Není to tak dávno, co jsem tři dny v kuse provozoval asi 800m dlouhou modulační linku, tvořenou zvonkovým twistem naházeným na stromech. Na jednom konci symetrický transformátorový výstup 1,55V/100ohm z mixu, na druhém konci téhle modulační linky pověšené dva zesilovače TB500-B, rovněž s transformátorovým vstupem "do vajec".
Zcela bez stop brumu nebo rádia.
Dotaz zněl totiž na průřez vstupních vodičů - uvnitř zesilovače je všechno ostatní důležitější, průřez vodiče zdaleka tak důležitý není.
Andrea píše:Když budu mít dva vstupy, jeden 1V/10kOhm a druhý 1V/1kOhm, který je odolnější proti rušení mg. složkou?
Beru to takhle, kdyžtak mě opravte, v těchto věcech moje teor. znalosti i zkušenosti pokulhávají, přece jen jsu jen strojař
:
Co se týče rušení elektrickou složkou, vždycky se vyplatí nízká impedance, nízké proudové zesílení, protože jde o rušení zdrojem s vysokou výst. impedancí
Co se týče rušení
Kdyžtak mě opravte, budu jen rád
, páč možná budu brzy právě tohle muset řešit
mikrofonní zesilovač, dlouhej kabel, málo rušení
Hill píše:Jo, ale napřed přizpůsob počet smajlíků, ať tě nemusím odstřihnout.
Chlapáku, :rokcy: rozhodně je lepší "odstříhnout" mě,
Zpět tedy k tématu: taky chybí jakákoli bližší specifikace, snad jen, že jde o nesouměrný vstup. To bychom pak mohli diskutovat ...
, b....l se nežíkááááá
...

...
. Vlastně, když to tak vezmeme co nejobecněji a nejstručněji
, musí být nejideálnější zkrátka věcičky impedančně přizpůsobit a je to
.