ATMEGA8L - programuje to nekdo?

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Alexxx

#31 Příspěvek od Alexxx »

Konečné schéma by tedy mělo být podle obrázku. Mohl by mi někdo poradit jak velký odpor dát k LEDkám? Předpokládám, že bych použil 2x vysokosvítivé 3mm bílé LED. Určitě by i nebyl problém zaměit vývody na procesoru když bych je změnil v kódu - uvidím jak mi bude vadit připojení tlačítek s LED jen na jedné straně)) ... ale to je jen tak mimo.

Díky.
Přílohy
scheme.JPG
(11.54 KiB) Staženo 126 x
Andrea

#32 Příspěvek od Andrea »

To si musíš zjistit, jaký proud ty LED potřebují, jaké ja na nich při tom proudu napětí a z toho (a velikosti napájecího napětí) vypočítat odpor. Některé bílé LED na 3V ani svítit nebudou.
nekmil

#33 Příspěvek od nekmil »

Zapojení vývodu se prostě jen změní v programu a ty LEDky máš zapojené špatně (opačně) takhle by nikdy nesvítily.
Alexxx

#34 Příspěvek od Alexxx »

Ano, LEDky byly špatně :o) ...

mám teď jeden prototyp postavený, ale dvě diody jsou asi málo. Kolik by ta CR2032 baterie utáhla LED diod na každé větvi? Myslím středně svítivé LEDky s průměrem 3mm? Popřípadě nevíte kde by se dal sehnat pás s LED diody, ale né na 12Vol? Jednou jsem viděl pásek tak 5cm, kde byli zalité mikro LEDky různě barevné... něco takového by se hodilo.

Díky.
Alexxx

#35 Příspěvek od Alexxx »

Mohl bych se prosim ještě optat ... když jsem pročítal studie o snech a podobně, tak jsem zaregistroval nějaké názory, že zvuky jsou lepší než světlo respektive spící člověk je lépe registruje...

Ono zařízení s LED mám postavené, ale občas si ani nevšimnu že LEDky blikají když spím "hlouběji". Napadlo mě tedy LEDky nahradit reproduktorkem do DPS nebo piezem (buzerem), který by po 10 minutách přerušovaně pískal. šlo by využít 2032 baterii i s něčím podobným? Lze u takových mini reproduktorů mastavovat hlasitost tak aby byl pískot slyšitelný?

Díky.
caven

#36 Příspěvek od caven »

k čemu to má vůbec sloužit ?
Alexxx

#37 Příspěvek od Alexxx »

to caven: jak jsem psal výše, je to pro moje testování
AVRelektronik
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od AVRelektronik »

Na takovouhle pitominu není přeci třeba mega8.Atmel má menší procesory,kterým 3V bohatě stačí....nebo i nějaký ten PIC...
ceeert

#39 Příspěvek od ceeert »

AVRelektronik píše:Na takovouhle pitominu není přeci třeba mega8.Atmel má menší procesory,kterým 3V bohatě stačí....nebo i nějaký ten PIC...
No vždyť to nakonec dělá s tiny13...:)
Ceeert
AVRelektronik
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od AVRelektronik »

njn :D
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“