Bezkontaktní zapalování Jawa
Moderátor: Moderátoři
Bezkontaktní zapalování Jawa
U Vape, potažmo mého teoretického pokusu totiž pálí svíčky v obou válcích současně, tedy dvakrát za otáčku (což u válce co zrovna není v HÚ nevadí).
Dvouvývodovou indukční cívku lze použít z nějakého japonského motocyklu, který má bateriové zapalování. Co mi přišlo pod ruku, tak naříklad Honda CBX750(tedy i Sevenfifty), stejné cívky měla tuším i Honda CBR 600 z 80. let. Druhá cesta je zdvojením celého zapalování-tedy použít dva zesilovače z favorita, dvě indukční cívky(stačí 12V z Jawy) a budit to jedním snímačem S01.
-
Návštěvník
Pro dvě paralelní favo cívky by se muselo pošidit v etz několik odporů typu drátek aby se cívky správně sytily a klopák překlápěl,.. ALE etz vnáší tim sycením a násleným rozpojením určité zpoždění. Tak pozor na to,.. lepší je do motocyklu klasická tyristorovina nebo nějaká feritová cívka která dává víc jisker za dobu "odtrhu". Dovedu si představit vykuchání dvou kusů cívek z nějaký lišty z auta. Obvykle napájení 12V a vstup 5V obdelník.
EKKAR píše:helios píše:... používa Poľský Fiat "maľuch", tuším typ 125. ...
Fuj, Maluch je přece 126p - "stopětadvacítka" byl bratránek žigula!
Máš pravdu, nebol som si istý. Tá F126 mala dvojcievku a obe dávali iskru naraz. Jeden valec zapaloval a druhý končil výfuk. Snímač mali spoločný.
-
D.i.n.g.o
-
D.i.n.g.o
Já osobně ho využuju jako snínač pro tranzisorové zapalování na JAWU, tak y mám Vape, ale jen altík a regler, momentálně snímám otáčky pro zapalování indukčním snímačem(v případě porucy ho nemám čím nahradit, akdežto ATS665 mám spousty).
no_-_name píše:tak jsme to zkoušeli a výsledky jsou následující. Origo snímač s deskou a vrtulkou Vape, 2x zapalování favorit a origo cívky. Nejede to, na volnoběh krásně, ale nenechá se vytočit a střílí do vejfuku... Myslel jsem, že je to tím, že ten snímač neuživí dvě ty zapalování, ale když jsme zkoušeli jet jen na jeden válec, bylo to stejný, prostě se nevytočil... tak mě napadá, že to prostě s origo cívkama nepůjde. tipy a triky ?
Na první pohled to vypadá jako nedostatečný sycení cívek -velkej úbytek na výkonovejch tranzistorech,nebo slabej přívod.
Např. IMFSOFT používá tranzistory IRFP250N -znatelně lepší výsledky.