Tlumivka
Moderátor: Moderátoři
Tlumivka
Nezapomeňte že na tlumivce vzniká úbytek napětí,který může znepříjovňovat zapalování oblouku
Pokud zvýšíte napětí na 70V tak můžete svařovat basickýma i na střídavý proud.Ale bohužel to již není bezpečné.A ještě když se to usměrní tak to jenom "šustí".Milan121
-
MirekD
Parametry tlumivky si už nepamatuju, je to cca 30 let, co jsem ji vinul. Byla vypočítaná podle knihy "Transformátory pro oblouhové svařování" - SNTL, nebo tak nějak. Snad se moc nepletu, je to fakt dlouho. A těch knih, které jsem k tomu prostudoval, bylo víc.
Správná funkce tlumivky se spolehlivě ověří snímáním proudu osciloskopem na malém odporu v sérii s elektrodou, pokud nejsou moc tlusté svařovací kabely, stačí i úbytek na jenom tom kabelu. Při zkratu (úplně natvrdo, bez oblouku) se nesmí objevit větší zvlnění, tak jen max. 10% hodnoty stejnosmerného proudu. Pokud se to nedá nastavit velikostí té mezery, není tlumivka správně navržená.
Tu tlouštku pertinaxu jsem odměřil teď, víc o té tlumivce už nevím.
-
MirekD
U třífázového řešení problém se zvlněním není, tam i bez jakékoliv filtrace je zvlnění dostatečně malé, filtraci tedy není nutné řešit. Zbývá jenom vyřešit způsob regulace proudu, příp. zajištění správné VA charky, pro ss ruční svařování je ideální proudová charka. Transduktor to řeší velmi dobře, ale je drahý, velmi pracný pro výrobu a asi stejně velký jako to třífáz. trafo a je těžší. Dnes je asi výhodnější tyristorová regulace, ale pak už je zase potřeba ta tlumivka.
Pro doma u jednofáz. trafa celkem vyhoví ta správně navržená tlumivka asi tak pro rozsah elektrod 2 -2,5 - 3,15 mm, pro 1,6 už asi bude potřeba přidat ještě další tlumivku, ale tímto průměrem se běžně nesvařuje, tak se to bez ní může obejít.