Kondenzátory M1, 4G7/25V
Moderátor: Moderátoři
Na 1 scheme su 2 kondy.
10n a 1M => ?? Wtf ? Ako mam vediet z v prvom pripade ide uz o 10nano Farradov; a v druhom 1 mega piko faradov.
Problem je v tom, ze nasobkom rozumiem, akurat nvim za boha pochopit co tam nasobi ten autor dpci.
Ved 1 M = 1 000 000 pF
Ale 10n = 10 nF = 10 000 pF alebo 10n*pF = strasne nerealna kapacita !
Nové schémy - jednotky sa už uvádzajú unormálnene predponami mili, mikro, nano, piko čo sú nasobky na -3,-6,-9,-12 Farrada -> nie je problém
A ako náhle narazím na značenie kondíkov so zväčšujúcimi jednotkami typu kilo,mega,giga,tera, čo sú násobky 1000,100000,1000000000,100000000000 tak násobím tým pF.
A všeobecne platí, že písmenko prepodny m,u,n,p,K,M,G,T - ak je pred číslom je pred desatinnou čiarkou, ak je za, je za desatinnou čiarkou.
Vyviazol som z tejto spleti informácí v poriadku ? Dúfam že už áno.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
na malé napětí to stejně coilgunovat moc nebude, energie v kondu je moc malá, spíš jen pro ilustraci než pro prostřelení plechovky.
remusator píše:To mi je jasne, zle som sa vyjadril, srry.
Ked hovorite ze je to zle, vedeli by ste mi dat schemu, popripade plosak nejakeho poriadneho el. mag dela ?
Vobec by mi nevadilo nieco take, ze by som umiestnil do trubky a strielal broky vzduchovkove ;] To by bolo priam idealne :]]
Nebylo by lepší nasbírat zkušenosti na něčem méně nebezpečném? Dřív se začínalo s krystalkou, blikačem, metronomem a podobnými hračkami.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
BOBOBO píše:No a ještě pro větší zamotání hlavy doplnění k tomu co psala andrea . Zapomněla napsat jednu důležitou větu . Dříve jsme se v této kotlině střetávali většinou s výrobky fy Tesla a ta psala na kondy hodnoty mnou výše uvedené . V dnešní době se dováží toto tboží odjinud a tam byl již dříve zaveden systém barevného značení hodnot součástek a aby se dal použít stejný na odpory a kondy , tak se počítá od 1pF ALE TO NENÍ ZÁKLADNÍ JEDNOTKA . No a stejně je to "zpraseno u indukčností , tam je základ myslím 1uH . Nyní by Ti to mělo postačovat .
To znamena ze pomocou tabulky na prepocet odporu, vyratam aj kapacitu kondiku, ale bude to v pF, nie F, spravne ? ;]