záhada transilov v H-moste s N-FETmi - vyriešené :-)
Moderátor: Moderátoři
záhada transilov v H-moste s N-FETmi - vyriešené :-)
- Přílohy
-
H-most.GIF- (7.44 KiB) Staženo 311 x
PeteBurns píše:Áno, ak iba malý kondík, ktorý tam na výstupe väčšinou býva, napríklad 100nF
Kde tam bývá? Nikdy jsem neviděla na výstupu napěťového střídače kondík. Ty tranzistory tě musí zbožňovat, už je vidím, jak radostně poskakují po desce a rozhazují nožičky do všech stran. Vždyť je s tím kondíkem spínáš prakticky do zkratu, tak se ničemu nediv.
-
Stan3
Zmije píše:Přesně tak, jak píše Andrea, čistě kapacitní zátěž je vlastně zkrat, proto, že se energie v 1. čtvrtperiodě akumuluje v C (který se nabíjí přes malé odpory - odpor D-S, odpor přívodních vodičů, odpor zdroje H mostu a ztrátový odpor samotného C...) v 2. čtvrtperiodě se zase přes ty samé R vybíjí, ve 3. a 4. per. je to stejné až na polaritu jako v 1. a 2. Co se týče filtračních C ve sw. zdrojích, tak ty se vůči zdroji uplatní jako kapacita pouze při nabíjení a při větších změnách zátěže, protože jsou za usměrňovačem.
A co kondenzátor ve vstupním filtru u PC zdroje? Pokud se podíváš na schéma zdroje, tak na vstupu bývá kond. cca 100-220nF. Pokud ho připojím na výše uvedený H-můstek, tak je proud přes ten kond. také omezen jen odporem kabelu, termistoru(v PC zdroji,několik Ohm) a vnitřním odporem zdroje pro H-můstek.
Já jsem jednou opravoval UPS, a tam byl průběh pro ten můstek řešen tak, že oba spodní tranzistory vedly po dobu 11ms,horní jen 9ms, takže průběh byl +300V-0V--300V-- definovaný průchod nulou.
Při řízení pomocí SG3525 jsou všechny tranzistory po dobu "mezery" uzavřeny a napětí na kapacitní zátěži klesá jen podle připojené zátěže.
Stan3 píše:A co kondenzátor ve vstupním filtru u PC zdroje? Pokud se podíváš na schéma zdroje, tak na vstupu bývá kond. cca 100-220nF. Pokud ho připojím na výše uvedený H-můstek, tak je proud přes ten kond. také omezen jen odporem kabelu, termistoru(v PC zdroji,několik Ohm) a vnitřním odporem zdroje pro H-můstek.
Nepomotalo se ti to nějak? Tady se řeší kapacitní zátěž na výstupu H-můstku nikoliv na jeho vstupu, tak proč do toho motáš filtr na vstupu PC zdroje?