Izolační odpor motory-spotřebiče -povodně

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
badoch
Kontaktovat uživatele:

Izolační odpor motory-spotřebiče -povodně

#1 Příspěvek od badoch »

Mám takový dotaz. Jak nějakou náhradní metodou (bezpečnou) změřit izolační odpor . Nemám k dispozici megmet. Jedná se o 3f motory utopené. Multimetr je podle mne o ničem. Samozřejmě motory jsou rozebrané umyté,vyfoukané a budou se sušit. Podařilo se mi zachránit už ledničku, pračku suším , svářečku suším, ......teď se jedná o motor do cirkulárky, pro ty lidi dost důležitý.
Případně jakou máte zkušenost s takovou problematikou.
Jindra2

#2 Příspěvek od Jindra2 »

Sušil jsem motory po povodních v roce 2002, motor rozebrat, stator vysoušet v el. troubě (použil jsem konvektomat v kuchyni hotelu) při teplotě asi 60 - 80 °C pár hodin. Ložiska vyčistit. Běhají bez problémů dodnes. Izolační odpor jsem neměřil.
Jindra
badoch
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od badoch »

Sušíme na kotli UT, ale je zde všude taková vlhkost (venku) že to je o ničem. Ten odpor chci změřit dokud je motor rozebraný, ať ho zbytečně neskládám. To je motor co pamatuje "Křižíka" Problém je že nejsou pojištění a každá ušetřená koruna se tedy hodí.

Ještě by mne zajímalo, jestli má někdo zkušenost jak dlouho ty spotřebiče vydržely potom v provozu. Jedná se mi konkrétně o motor z pračky s tachem, + čerpadlo Vyhodil jsem to vše ven vystříkal vodou od písku a bláta, vyfoukal kompresorem a suším. Přes víkend to chci zkusit zprovoznit tak uvidíme.

"sranda" Sad je ta, že celý život platili pojistky na každou "hovadinu" a nic, a nakonec to zrušili a voda (bláto) po okna. Naštěstí alespoň dům je pojištěný, ale vybavení ne. Jinak by to všechno letělo do kontejneru.
Naposledy upravil(a) badoch dne 01 črc 2009, 16:00, celkem upraveno 1 x.
pepito

#4 Příspěvek od pepito »

Ahoj,
bude to fungovat. Mám osobní zkušenost z povodní 2002, u pračky a myčky jsem vymyl motor tlakovou myčkou od bláta, nechal vyschnout a vyměnil ložiska. Šlapou dodnes bez problémů.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od otakarv »

Tak jak psal "Jindra2",stator strčit do trouby,nejlépe která má vzadu ventilátor to jde líp.Takto to dělal i můj starší kamarád,bohužel už je pár let na onom světě.On to sušil tuším asi při 60°C a nechal to pro jistotu celý den v té troubě.
jasin

#6 Příspěvek od jasin »

Izolační odpor se dá měřit tak, že jednoduchým diodovým násobičem zdvojíš napětí sítě a to přes ochranný odpor a mikroampérmetr připojíš na měřenou část. Změříš si napětí a proud a vypočítáš izolační odpor.
Izolační odpor se takto měřil podle normy ČSN 34 5611 a metodě se samostatným zdrojem a měřením proudu se v normě dokonce dávala přednost před kompaktními měřiči jako je megmet nebo PU310.
Pro měření síťových spotřebičů se má používat napětí 500 V =, ale pokud bude o trochu větší, pak bude výsledek měření jen věrohodnější.
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
brtnik
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od brtnik »

většina motorů půjde po vysušení bez problémů, voda se dá z problematických míst "vytlačit" pomocí sušících sprejů (olej nebo jiná kapalina s x-krát větší vzlínavostí, než má voda, díky kapilárním silám nahradí ve štěrbinách a dutinách vodu a je nevodivá a inertní vůči kovům i izolačním materiálům - hlavně lakům a impregnacím. Větší problém je "blátíčko", které kromě částeček horniny obsahuje kde co, včetně solí, které jsou hydroskopické a způsobují opakované navlhání ze vzdušné vlhkosti + vodivost po navlhnutí (svorkovnice, kabely!). Navíc drobné abrasivní částice v blátě způsobují zadření ložisek. Měl jsem možnost sledovat el zařízení už po zatopení v r. 1997, většina se tehdy v časové tísni vypláchla tlakovou vodou (žádná Wapka a voda z vodovodu, ale hasiči a voda z řeky) a druhý den po okapání dávala pod napětí, něco už je obnoveno, něco (rozváděče nn) běhá dodnes, jediné vady jsou kosmetické (koroze všeho kovového a usazené bláto v rozích a na svorkách, typický kyselý smrad). Naprostá většina motorů běží po zaplavení a hrubém vyčištění bez problémů. Izolační stav se měřil vždy Megmetem, ale pro základní rozsortování dobrý/podezřelý/špatný stačí i orientačně ten zmiňovaný multimetr, i když měření neodpovídá normě.
Všechny výše uváděné motory jsou malé stroje na nízké napětí, izolace (i historická) je dostatečně předimenzována, takže voda tu po vysušení může udělat problémy prakticky jen v mechanice (ložiska, koroze povrchu rotorového i statorového paketu a zanesení vzduchové mezery, naboptnání - "nárůst" izolantů a mechanická dilatace - hlavně lepenky, tvrzené papíry, pertinax). U praček a podobných strojů ještě vyčistit tacho nebo obecně čidlo otáček, u komutátorových motorů i vedení uhlíků (krabičky) a asi vyměnit pružiny na uhlících (jsou z tenkého drátu a ten se po obalení rzí zpravidla stává tvrdý a nepruží). Nepovede se zachránit vše, ale většinu, a to stojí pro takto postižené zpravidla za to... (a když se motor brzy nebo po čase zadře nebo shoří, je to většinou i finančně menší problém než kdyby se zbytečně "odepsal" hned preventivně).
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“