Attiny po naprogramování nekomunikuje

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Lanovec

Attiny po naprogramování nekomunikuje

#1 Příspěvek od Lanovec »

Dneska jsem prvně zkoušel naprogramovat mikrokontroler a moc se nezadařilo. S prvním kouskem attiny2313 jsem si v AVR studiu hrál jen chvíli. Bez problémů šlo číst nastavení fuses atd., žádné bity fuses ani LockBits jsem neměnil. Defaulně bylo nastaveno 8 MHz interní oscilátor a CKDIV8. Potom jsem zkušebně nahrál do flash program z http://www.aradio.cz/programs/0801_nixie.zip a od té doby už z čipu nic nepřečtu ani nezapíšu, jen to vypíše
Entering programming mode.. FAILED!
Leaving programming mode.. FAILED!
Zkoušel jsem všechny možné takty ISP Clock (1.845 MHz, 460.8 kHz, 115.2 kHz, 57.6 kHz, 4.00 kHz, 1.21 kHz) a pořád nic. Po půl dne googlování jsem se smířil, že jsem nechal asi blbě fuses a udělal další pokus. Druhý attiny2313, SW tentokrát http://www.aradio.cz/programs/0801_nixi ... 130_ch.zip. Podle readme jsem nejprve nastavil SUT_CKSEL "Ext. Crystal Osc. 8.0- MHz; Start-up time: 14 CK + 65 ms", odškrtl CKDIV8 (tedy ext. 0xFF, high 0xDF, low 0xFF) a nahrál do čipu zatím jen fuses. I po nahrání čip komunikoval, tak jsem naprogramoval flash uvedenou aplikací a po tom zase konec... Zas nekomunikuje, nic.

Programátor mám z aukra a jeho schéma je: http://www.ladyada.net/make/usbtinyisp/parts.html
Pro komunikaci je emulován protokol STK500 prográmkem USBtinyISP<=>STK500 bridge
V prvním případě bylo k čipu připojené napájení, signály MISO,MOSI,SCK,RST podle datasheetu a ještě 100n kond z resetu na zem a 10k odpor z resetu na +. V druhém případě jsem měl zapojený ještě 12 MHz krystal s 2x15 pF kondama do země.

Tak se chci zeptat, dokázal by někdo identifikovat problém?
[/url]
mihal

#2 Příspěvek od mihal »

U mna boli podobne problemy s ATmega, v ponyprogu. Zaskrtol som potrebne fuses, zapisal a proc. mrtvy. Trvalo mi dost dlho, co som si uvedomil ze zaskrtnuta bude nastavena na 0. Blbo nastavene hodiny vyradili standardny ISP, musel som dotiahnut externe hodiny.
Skus skontrolovat logiku nastavenia.
Lanovec

#3 Příspěvek od Lanovec »

Ano, to vím, že je tam logika naopak. Teď jsem si ji zkusil na http://www.engbedded.com/fusecalc/ a podle high, low, extended bytu (ext. 0xFF, high 0xDF, low 0xFF) to odpovída všemu zakázanýmu. Takže už nevím co s tím :(
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Koukni osciloskopem, jestli běží oscilátor.
Lanovec

#5 Příspěvek od Lanovec »

Osciloskop bohužel nemám k dispozici. Tak jsem zkusil podle aplikace (hodiny) připojit na výstupy LEDky a přeblikávají po sekundě. Z toho soudím, že oscilátor běží. Když vyndám krystal, zhasnou, připojím, blikají dál. Přijde mi divné, že přestal komunikovat až po nahraní programu do flash, po nastavení fuses jsem to několikrát zkoušel a běžel v pohodě se zvoleným krystalem.
mihal

#6 Příspěvek od mihal »

Atmely moc nepoznam, ale nezmazal si bootloader? (Ak je/bol vo flash)
A myslim ze niektore fuses sa mozu nastavovat aj z programu. Nejde sa konektnut este pred spustenim programu?
Andrea

#7 Příspěvek od Andrea »

mihal píše:Atmely moc nepoznam, ale nezmazal si bootloader? (Ak je/bol vo flash)
A myslim ze niektore fuses sa mozu nastavovat aj z programu. Nejde sa konektnut este pred spustenim programu?

AVR k ISP bootloader nepotřebuje a fuse bity z programu nastavit nejdou.

2 Lanovec: Funguje reset?
Lanovec

#8 Příspěvek od Lanovec »

Ty jsi na to kápla! Je to skutečně resetem. Je na něm téměř 5 V, při zahájení komunikace to na půl sekundy spadne na 0 V a nic, chyba. Nevím jak se to má správně chovat, ale když jsem pokusně připojil na reset LEDku, jeden pokus o načtení byl úspěšný. Teď mám na resetu zase jenom 10 k odpor na + a sem tam to projde, často však chyba. Vypojím odpor a třeba to zase dvakrát projde... Je to takto "trochu" nestabilní ale pro začátek mám radost, že tinky nepřijdou nazmar, děkuju :-)
Atlan

#9 Příspěvek od Atlan »

MAz zablokovane napajanie kondikom 100n + nejaky elektrolit?
Lanovec

#10 Příspěvek od Lanovec »

100n na zem mám, elektrolyt myslíš kde? Je to napájený z USB.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“