Populár - kouří
Moderátor: Moderátoři
Populár - kouří
Potřeboval bych poradit jak odstranit tuto vadu - po zapojení rádia se začalo trošku kouřit z transformátoru tak jsem to okamžitě vypnul aby se nespálil ten transformátor, viděl bych svod, skrat nějákého elektrolitu či kondenzátoru, není něco určitého co by to mohlo dělat, nemáte s tímto jevem nějáké zkušenosti?, ještě jsem zapoměl dodat že když jsem to zapojil tak svítily obě žárovky, svítily hodně potom dvakrát za sebou (cca 2 sec intervalech) snížily svítivost, po 30sekundách se začalo kouřit z toho transformátoru. Jednou se mě stal u Máje 620A tento stejný jev, měl svod filtrační kondenzátor na patici AZ11, tady jsem našel tyto filtrace 2 odpájel jsem oboum najednou nožičky a poté zapojil dělalo to i nadále tak jsem je o5 přiletoval a rádio zakrytoval a dal k ostatním.
Davidus píše:předtím než ty rádia člověk zapojí do sítě, je potřeba vše vysušit
třeba v troubě
provést kontrolu elytů, elektronek a provést kontrolní měření, pokud se z trafa kouřilo.. nevím nevím
Co o to trafo to přežilo, je v pořádku, pokud nemá mezizávitový zkrat, ve vlhku to nebylo - na to se vždy ptám z těchto důvodů, jinak žádný prasklý svitek tam není všechny jsou fyzicky nepoškozené, ale i přesto můžou mít svod nebo skrat
netocit bezhlavo jadrami cievok. Vacsina radii sa ozivy pri vymene zvodovych kondov. Tot vsjo.
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Raz som ho mal takto pustene a pocuval cosi... Odisiel som z miestnosti, radio zrazu zacalo stisovat hlas, ked som dosiel, bola cela izba plna cierneho dymu.
Ked som potom trafo rozobral, medene vodice mali zlezeny smalt a boli zelene od medenky. Asfalt je potvora v tomto smere...
z nějakého vraku tím lépe že napotřebuješ spec.vinutí 4V pro žhavění usměrňovačky, rádio má všechny tubes pro 6.3V (6Z31, 6H31, 6F31, 6BC32, 6L31, EM11...) jinak prověř zdrojové filtrační elyty, jsou tam dva, jeden je větší
-
prorok
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem se pustil plně do toho populára, začal jsem šejdit žárovkou 40W abych viděl reakci - když žárovka doutná je to v pořádku a když se rozsvítí tak to znamená zkrat. Vždy jsem zapnul a cca po 30Sec se to zkratovalo (tj. žárovka se rozsvítila) Zajmalo mě co se bude dít když to pustím bez usměrnovačky a ono v pořádku, když jsem tam vrátil tu usměrnovačku z5 tak ten zkrat nastal rovnou při zapnutí, poté mě něco zajmalo a vyndal jsem opět usměrnovačku když jsem ji vratil z5 tak se to chovalo zase že zkrat nastal po 30Sec, Poté jsem navšívil mé zkromné zásoby lamp a prubnul jsem jinou usměrnovačku a rádio hraje ale potišejc, tak jsem ještě dal jinou 6L31 koncovou a už to hraje na plnej výkon. Ještě ráno musím vyčistit potenciometr strašně ,,chrastí"´.
V pondělí musím do SD vyměnit tu špatnou 6Z31 za nějáký slušný kousek - tak mě držte palce
CZJKP1 píše:milan222 píše:muj popular cudil prave kvuli usmernovacce vsak hnet letela z vokna na silnici
Ty seš ekolog
ekolog... bud bych ji dal do popelnice nebo na silnici... sem ji pak sel seskrabat s vozovky...
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY