100V linka jedním drátem, druhý zemí?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

100V linka jedním drátem, druhý zemí?

#1 Příspěvek od mi-ro »

Vzhledem k tomu že polní kabel- vojenské PK-čko je již nedostatkovým zbožím ale ještě se dá sehnat jednožilová PK-1, zajímá mě jestli by fungoval přenos signálu a výkonu pro 100V reproduktory jedním vodičem a jako druhý vodič použít zem. Na 100m metrů má jedna žíla PK asi 5 Ohmů. To bych mohl pomocí země lehce dosáhnout. Nezkoušel to někdo?
..to bude jen ňákej odpůrek
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

zkoušel jsem něco podobného ... http://www.dc.evil666.net/index.php?page=article&id=18 ale uzemnit je to potřeba pořádně, každopádně jelo
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Jestli už někdo před Tebou zřídil pro repro uzemnění , proč ne . Ale proč nenatáhnout jednodrát spolu dvojmo ?
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Hlavně bacha v okolí Ostravy, abys nedostal od horníků přes kušnu :wink:
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Třeba by to hralo i dole ?
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

BOBOBO píše:Jestli už někdo před Tebou zřídil pro repro uzemnění , proč ne . Ale proč nenatáhnout jednodrát spolu dvojmo ?
Dobrý uzemění se nabízí např jako stožár veř. osvětlení, svodidla u cesty, železný plot. A proč chci tahat jen jeden drát? Je to snadnější, lacinější, dostupnější. A pokud jsou moje úvahy správný, tak i "vodivější". Jak jsem psal nahoře tak 1km vodiče má 50 Ohmů. Kilometr zeměkoule může mít i méně. Nakonec vyzkoušíme v praxi. Nejbližší akce bude ECCE HOMO ve Šternberku asi za tři týdny. Čeká nás trasa 4 700m. Uvidíme.
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

Mám ten dojem, že ve Velké zemi se používal i energetický přenos systémem, kde zpětný vodič v síti zastoupilo uzemnění :twisted:

Až budete tahat ty kilometry na ECCE HOMO, tak se taky příležitostně zamyslete nad ochranou proti nebezpečnému napětí od atmosférické elektřiny nebo nedejbože proti blesku... přece jen máme léto a bouřky.
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Problém s atmosférickou elektřinou, resp elmag. impulzem který generuje každý blesk který uhodí i několik stovek metrů daleko mě děsí na každý akci a myslím že by bylo úplně jedno, jestli je to tažený jedo nebo dvoužílově. Proto taky při každý bouřce odpojuju výstupní kabely a odhazuju je několik metrů od auta. Jednak kvůli úrazu ale byla by škoda i těch koncáků.
vladom

#9 Příspěvek od vladom »

Až si někdo sáhne na ten vodič, asi se mu zkřiví úsměv :lol:
kevin_mitnick

#10 Příspěvek od kevin_mitnick »

vladom píše:Až si někdo sáhne na ten vodič, asi se mu zkřiví úsměv :lol:

Ani ne. Nevim zda si nekdy opravoval dratak nebo jiny takovy rozvod, ale ja se v tom rypaval pod napetim bezne. Tech 100V by tam bylo pri vybuzeni do plne urovne sinusovym signalem. Realne je v tech rozvodech tak do 50V spickove...
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

V dráťáku bylo nominálních 30V a to znamenalo při poledním koncertu (-30db) že tam bylo napětí asi jako z mp3 přehrávače.
Na 240V rozvody se normální člověk nedostal, ale montéra by to dokázalo žahnout.
Jistým problémem je, když to na konci trasy vlivem zvlněné přenosové charakteristiky vyleze klidně na 600V.
vladom

#12 Příspěvek od vladom »

Dovolím si nesouhlasit, proti zemi je to vždy horší - to potvrdí i svářeči.
mihal

#13 Příspěvek od mihal »

Isty Marconi cosi podobne testoval, dokonca usetril i tu zvysnu zilu. Co tak prejst na ten jeho sposob?
mi-ro

#14 Příspěvek od mi-ro »

"Zkuste to bez drátu Marconi!"- pokoušeli jsme se, zústali jsme u drátů. Bezdrátový přenos má tolik úskalí že jsme ho zavrhli. A protože používáme výstup právě 240V kvůli ce nejmenším ztrátám na vedení a při mírmém přebuzení není vyjímkou že na modulaci je i 250V. To potom "kope". Ale nakonec na to nemá nikdo sahat, dobře mu tak. PS jednou jsem chtěl změřit výstupní napětí 100V ústředny, měřící hrot jsem prstama pritisknul na vodič s tím že jeden potenciál mi nenakope, potom si podal druhou rukou železnou tyčku s mikrofonem (!) a ve chvíli kdy jsem pronesl pámátné slovo "jedna" koupil takovou pumelici až měřák letěl do kouta.
mihal

#15 Příspěvek od mihal »

Takze v okoli Šternberku na drat upadli na zem nesahat :twisted:
Nechcem si predstavit motat 4.7km dratu, ale pozor na hnedoeuroobcanov, su mimoriadne sikovny.
A www.drbal.cz nema ten chybajuci drat? Optimum by bolo pouzit dva draty a zem ako zalohu.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“