Elektromotor - Zapojeni
Moderátor: Moderátoři
-
Xid
Elektromotor - Zapojeni
-
Xid
-
Xid
Xid píše:Honza_jan: Co se tyče silnoproudu jsem naprostej amater, holduji spíš slaboproudu. Jestli to dobře chápu tak na 220 se to dá použít i na tři i na jednu fázi? Na tom by mi ani tolik nezáleželo spíš asi c bude jednodužší. Odpor změřim tak ze vždy vemu ZŽ drát a k nemu pak jednotlivé barvy zbylých kabelů? Nebo mám proměřovat všechny dráty navzájem (to by ale bylo neskutečné množství údajů ne?)
Vezmeš jeden drát (né zelenožlutej) a změříš jeho odpor vůči ostatním. Vůči jednomu drátu by měl jít naměřit poměrně malý odpor, když ten drát "do páru" najdeš, svaž si je dohromady, máš první pár. Vezmeš další drát a proměříš odpor vůči zbývajícím, zase bys měl najít jeden vůči kterému naměříš malý odpor, máš druhý pár. Pak stejně najdeš mezi těmi zbývajícími čtyřmi zbylé dva páry. Tři páry by měly ukazovat přibližně stejný odpor, to jsou tři vinutí a čtvrtý pár je asi to teplotní čidlo. Je to tedy 7+5+3+1 měření, to zase není tak moc.
- PCmaniac99
motor je značky SKRAT
na štítku byly tyto informace... snad sem je dobře přečet
VZOR: S 5/4
Výkon: 3,7Kw
HP 5 (asi koně)
Napětí: 380/660V
Per. 50 (netuším co to je ??asi 50hz??)
Proud: 7,6/4,4 A
I: 1400 (otáčky?)
poradil by mi nekdo jak motor zapojit? pro rozběh do Y a potom přepnout ručně do D? nechci nic složitého ani automatického stačí ruční přepínání mezi Y a D. nebo rovnou spouštět v D? docela mě mate ten údaj o napětí kde vemu 660V????
Návod najdeš tady:
http://elektrika.cz/data/clanky/svmot1991025