regulace lodniho elektromotoru na 12V K.O

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Každé další relé je opět dalším spotřebičem . Škoda .
Crifodo

#17 Příspěvek od Crifodo »

pagotamd píše:
dale bych se chtel zeptat: jeste nez jsem motor poskodil musel jsem prodlouzit kabely od baterie z puvodnich 2m na 4.5m -nemuze mit takto prodlouzeny kabel nejaky negativni vliv na spotrebu proudu ? a vykon motoru ,muj special jezdil sice nadherne ,ale chtel bych to overit, protoze jsem elektro lama

Nevím co to máš za kabely (průřez), ale pro 50A by podle tabulek výrobce připadala v úvahu aspoň 6mm2.
Samozřejmě čím tlustší kabel, tím menší úbytek a naopak, takže bych se snažil optimalizovat délku u takových proudů na minimum.
Např. při použití kabelu jen 2,5mm2 (což je v instalacích 230V už docela vyhovující pro kilowatty) bude při vzdálenosti motor-akumulátor 4,5 m a proudu 50A úbytek 3,15V. Teda přesněji proud motorem, když budeme brát odpor motoru jako konstantu, už nebude 50A ale jen 39,6A, neboli výkon motoru klesne o 20%.
http://usporyvm.sweb.cz/pomucky/pomucky_01.htm
pagotamd

#18 Příspěvek od pagotamd »

Crifodo píše:
pagotamd píše:
dale bych se chtel zeptat: jeste nez jsem motor poskodil musel jsem prodlouzit kabely od baterie z puvodnich 2m na 4.5m -nemuze mit takto prodlouzeny kabel nejaky negativni vliv na spotrebu proudu ? a vykon motoru ,muj special jezdil sice nadherne ,ale chtel bych to overit, protoze jsem elektro lama

Nevím co to máš za kabely (průřez), ale pro 50A by podle tabulek výrobce připadala v úvahu aspoň 6mm2.
Samozřejmě čím tlustší kabel, tím menší úbytek a naopak, takže bych se snažil optimalizovat délku u takových proudů na minimum.
Např. při použití kabelu jen 2,5mm2 (což je v instalacích 230V už docela vyhovující pro kilowatty) bude při vzdálenosti motor-akumulátor 4,5 m a proudu 50A úbytek 3,15V. Teda přesněji proud motorem, když budeme brát odpor motoru jako konstantu, už nebude 50A ale jen 39,6A, neboli výkon motoru klesne o 20%.
http://usporyvm.sweb.cz/pomucky/pomucky_01.htm

vsem vam dekuji za ochotu

ted nedavno jsem opravil a zrenovoval 6.7m dlouhy zavodni double kajak ,pouzival jsem vzdy pouze original motor , upravoval jsem pouze delku kabelu ,ale ted na prvnim testu te 6,7m dlouhe bestie ,ktera sice upaluje na 12V lodni elektromotor 54lbs velice slusne a nejrychleji co jsem zatim postavil ,,,,,ale stejne me neco nestimovalo ,jelo to sice krasnych 13,5km/h ,ale zdalo se me ze 5ty stupen "maximalni tah 54lbs"" se do lode neopre jako na testu minulem ,kde jsem mel kabel dlouhy pouze 1.8m metru ,takze to cele predelam abych mohl mit baterii co nejblize motoru a kabely udelam co nejkratsi

jedna se o MOTORQUIDE 54lbs 12v ktery ma mit odber na 5st"max vykon "pri tahu 54 liber peknych 52A ,takze ho rozhodne nechci degradovat delkou kabelu -original delka byla 1.5m delka kabelu ,prumer 6mm-cerna,6mm-cervena k baterie

ja jsem to prodlouzil kabelama o stejnem prumeru tedy oba 6mm a jeste ted rano jsem meril celkovou delku kabelu od motoru k baterii a ta je 5,9m :oops: ,takze jsem tah 54lbs radne zdegradoval

co se tyce toho zapojeni , musim tedy zjistit jak to bylo tim prepinacem na 5st pospojovano ,spojit, a pak tam nekde dat vypinac vyp/zap -prepinac rychlosti nepotrebuju ,dam prednost nejakemu spinaci s co nejmensim ubytkem proudu
pagotamd

#19 Příspěvek od pagotamd »

bu2520 píše:ty dráty nevypadají , že by byly určené na 50A . Nevím jak je to zapojené, jen mě napadlo soused přinesl na opravu synovo auto na 12V aku s dvěma motory a mělo dvě rychlosti které se řadily pomocí přepínačů, 1: motory do série 2: motory paralelně , ale jinak myslím, že 30A autorelé to v pohodě zvládnou.

od baterie k motoru "do toho prepinace rychlosti "vedou 2x6mm cerna.+cerv. / z prepinace vede cerna a cervena jeste 10cm o prumeru 6mm ,pak jsou docela humpolacky napojeny plechovejma svorkama viz foto na 4mm a ty vedou do motoru, modry a zluty jsou o prumeru 2mm
pagotamd

#20 Příspěvek od pagotamd »

tak jsem si stim dal trochu praci a podle prepinace by mela bejt pata rychlost cerna +cerna , cervena+cervena-modra-zluta

ty plisky uz byly dost obehane a propojeni kontaktu se me zda dost chatrne prez takove 1.5mm vystupky ,takze propojenim na pevno ziskam treba neco navic :idea:
volente

#21 Příspěvek od volente »

Byl jsem požádán o opravu takového motoru kde tato "regulace" vyhořela.
Postavil jsem PWM regulaci S NE555 a dvěma fety 80N03 ze základové deskyPC.
Zkoušky dopadly nadmíru úspěšně, jen se zdá že jeden tranzistor hřeje více než jeho kolega. Gaty fetů mám zapojeny na výstup 555 přes odpor 100 ohmů. Napadlo mě že by měl mít každý gate svůj odpor a ne jen jeden pro oba. Je moje myšlenka správná?
BOBOBO

#22 Příspěvek od BOBOBO »

Zkusit to můžeš , doporučuje se do 100Ω . Ale u FETu je výhoda , že teplem se vodivost zhoršuje a tak automaticky se spínaný výkon přesouvá na jiný polovodič . Bude-li tato obecná vlastnost mít dostatečnou gradaci vyzkoušíš .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“