oprava motoru URAN
Moderátor: Moderátoři
oprava motoru URAN
Ten důlek jsem u jednoho kusu odstraňoval obroušením přímo při chodu magnetofonu pomocí takové té "brusné houby". Nevím jak se to přesně nazývá, je to takový molitanový kvádřík polepený smirkem. Prostě jsem odstranil desku s elektronikou a za běhu setrvačníku jsem jej hranou pomalu obrousil až důlek zmizel. Je to ale na dlouho a obroušená guma se dostane všude a je třeba magnetofon poté pořádně vyčistit. Taky by šlo posunout motorek mimo původní dráhu a seřídit rychlost otáčení motorku naštelováním šroubku u odstředivého kontaktu.
Buď bych to nechal jak to je, jako sběratelský exemplář, nebo jestli to chceš používat do terénu, do původního futrálu na motor vestavět nějaký precizní novější, třeba z DDR 5 1/4 disketové mechaniky nebo nějaký modelářský japan.
Zdroj: http://blueboard.cz/kniha_0.php?hid=p6n ... &strana=19
Pan menom Leoš Malaník
Udajne existoval aj pluto v tomto vyhotoveni vo verzii k-72
Ještě upřesním ten K72 - ten měl patrně za základ Pluto, nemá tedy motorek regulovaný odstředivým kontaktem.
Ještě se vrátím k tomu obrušování setrvačníku - u toho co jsem takto opravoval bylo pogumování naprosto homogenní a tak byl výsledek víc než dobrý. Jinak ty setrvačníky někdo před časem prodával na Aukru nepoužité.
- Přílohy
-
hlavy1.jpg- (34.57 KiB) Staženo 171 x
-
hlavy.jpg- (32.82 KiB) Staženo 180 x
- Přílohy
-
plášť motoru.jpg- (45.86 KiB) Staženo 190 x
-
sestava motoru.jpg- (46.13 KiB) Staženo 203 x