Stabilisátor napětí ST 250 A síťová pračka pro Hi-Fi??
Moderátor: Moderátoři
Stabilisátor napětí ST 250 A síťová pračka pro Hi-Fi??
Zdravím; dostal se mi do ruky tento zdroj a chci se zeptat, jestli by to šlo použít jako síťová pračka. Zatím jsem měl odvahu na to připojit trafopájku a normálně to šlape. Samozřejmě, že bych na tom udělal kompletní generálku a s tím souvisí i druhý dotaz.
Uvnitř jsou dva obrovské transformátory, potom jeden střední velikosti a jeden hodně maličký a k tomu dva krabicové kondíky. Jeden transformátor, myslím že ten střední, bzučí (uvolněné vinutí), čím bych měl to trafo napustit, aby se to vinutí slepilo? Šelak už asi neseženu a nějaké syntetické nebo acetonové přípravky do toho nalít nemám odvahu, aby mi to nenaleptalo izolaci na vinutí.
Pokud by měl někdo i schéma se zapojením, budu vděčný.
- Přílohy
-
stabilisátor.JPG- (71.51 KiB) Staženo 143 x
Sinusovka z toho je víc zkreslená, než přímo ze sítě, protože pro stabilizaci napětí se využívá změny vlastností jádra cívky v závislosti na jeho magnetickém sycení. U televizí to tehdy nevadilo, protože snímkový kmitočet byl odvozený z kmitočtu sítě.
Tedy něco to ze sítě vypere, něco nového tam zanese. Když nevyzkoušíš, nedovíš se, jestli je to lepší, nebo horší.
Dobře udělaný reprodukční řetězec totiž žádnou extra dočista dočista vypranou síť nepotřebuje.
Výstupní napětí tohoto přístroje je značně zkreslené, sinusovku připomíná jen z velké dálky a je obohaceno o spoustu vyšších lichých harmonických. Používaly se skutečně POUZE ke starým televizorům, které měly napájecí část zapojenu tak, že jim průběh vstupního napětí byl téměř jedno, podstatná byla pouze hodnota napětí.
V současnosti se tento přístroj nehodí vůbec k ničemu.
No a na doma?
Jestli si někdo dokáže odmyslet vrčení ledničky, vzduchování akvária, motoru výtahu i hluku z ulice, může nevnímat i lupance ze sítě a pípání HDO. Takový tu pračku nepotřebuje, ale zrovna z této skupiny jich mnoho musí něco takového mít.
Dobře udělaný zdroj a správně propojené komponenty nezavdají důvod do pračky investovat, ale, když se dobře nabídne, určitě si ji někdo koupí.
Na rozdíl od jiných předražených, zato dobře naleštěných, prdů totiž někde může mít síťová pračka svůj význam, ale rozhodně není všelékem.