Výměna čtečky u HDD

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hanys23

Výměna čtečky u HDD

#1 Příspěvek od Hanys23 »

Dobrý den, přestal mi fungovat externí 1TB HDD, po rozebrání (zakoupeno v německu, tudíž reklamaci jsem vyloučil) jsem zjistil že je nenávratně poškozen jeden z konců čtečky, na HDD mám data o které bych nechtěl přijít.
1- Je možné sehnat samotnou čtečku?
2- Pokud ne, jsem ochoten zakoupit ten sám HDD a čtečku vyměnit, ale než abych vyhodil peníze do kanálu chtěl bych se ujistit jestli to bude bez problému fungovat a na co bych si měl dát popřípadě pozor.
Předem děkuji za radu.....
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Tou cteckou myslis jako ten box, ve kterym ten disk je? Pokud jo, tak externi boxy se daji koupit naprosto bezne, jen musis vedet jaky rozhranni ma disk (PATA/SATA). Ty nejlevnejsi maji na vystupu jen USB, lepsi treba i FireWire, nebo pak i ethernet. Na ucely zachrany Ti postaci i ten nejlevnejsi, i kdyz klidne bych ten dik pak v tom nechal a muzes ho pouzivat dal.
Hanys23

#3 Příspěvek od Hanys23 »

Tak jednoduché to není, čtečkou myslím přímo takovou tu pacičku která snímá data s těch tří kotoučů přímo uvnitř hardisku....
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Dobrý, takže jde o hlavu HDD ne o čtečku. No jestli se v tom disku vrtáš za normálních domácích podmínek (prašnost), tak už jsi o ty data dávno přišel.
luccas
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od luccas »

Jej, jestli si to otevřel, ta už to raději nikdy nezapínej. Data tam jsou, ale teď je naředě specializovaná firma co ti to možná dostane nazpět. Připrav si ale tučné peníze. :-)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od forbidden »

Hanys23 píše:Tak jednoduché to není, čtečkou myslím přímo takovou tu pacičku která snímá data s těch tří kotoučů přímo uvnitř hardisku....

Tak tohle by me teda nenapadlo, to je ta hlavicka urvana? Jestli jsi to teda fakt otevrel a dosel az k tomuhle, tak amatersky uz nemas sanci nic spravit. Ted uz to bude "za velky prachy".
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

tak teď byl myslím přetrumfnut i nadporučík.
Vogon

#8 Příspěvek od Vogon »

Hele nevěř jim, oni tomu nerozumí.
Poradím ti trick. Jestliže máš utrženou nebo jinak mechanicky poškozenou čtečku ploten pevnýho disku, je to řešitelné.
Zajdi si do sběrného dvora a zkus tam vyhrabat nějaký videorekordér.
Ono se to obecně neví ale hlavičky z těchto videorekordérů jsou mechanicky hodně podobné těm z pevných disků.
Opatrně ji odletuj a naletuj ji do HDD.
Kolmost a podobný hlouposti nemusíš vůbec řešit, protože tříplotnový disky mají ještě starý podélný záznam dat tam se kolmost hlavy neuplatní.
Měj se.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Habesan »

Beztak ta "data o která by nechtěl přijít" jsou jenom filmy a seriály, které během příštích pěti let budou vysílat v televizi.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Zabudol si este warez a MP3.
Honza_dy

#11 Příspěvek od Honza_dy »

Vogon píše:Hele nevěř jim, oni tomu nerozumí.
Poradím ti trick. Jestliže máš utrženou nebo jinak mechanicky poškozenou čtečku ploten pevnýho disku, je to řešitelné.
Zajdi si do sběrného dvora a zkus tam vyhrabat nějaký videorekordér.
Ono se to obecně neví ale hlavičky z těchto videorekordérů jsou mechanicky hodně podobné těm z pevných disků.
Opatrně ji odletuj a naletuj ji do HDD.
Kolmost a podobný hlouposti nemusíš vůbec řešit, protože tříplotnový disky mají ještě starý podélný záznam dat tam se kolmost hlavy neuplatní.
Měj se.

8O Hergot to jsi to nemohl napsat dřív?! Já ty hlavy běžně převíjím v akuvrtačce ale je to celkem piplačka. Kdybych tohle věděl, ušetřil jsem si spoustu práce a nervů.

Ale teď vážně, pokud jsi ten harddisk rozebral existují v podstatě dvě řešení:
1) Specializovaná firma. Za GB si berou tisíce Kč, výsledek nejistý.
2) Vezmi šroubovák a opatrně vyjmi plotny z disku. Jde to dobře, povolíš šrouby na motoru a stáhneš je z hřídele. Když se náhodou při demontáži dotkneš plotny a uděláš na ní otisk prstu použij okenu a vylešti do původního lesku. Pokud se vše povedlo bez problémů získal jsi jeden až dva velmi moderní podtácky pod hrnek s kafem. Sám tento model používám a s funkčností jsem velmi spokojen.
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

Existuje ještě jedno skvělé využití, jak je vidět neomezuje se jen na blondýny.
Přílohy
mirroring.jpg
mirroring
(22.66 KiB) Staženo 67 x
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

No jéje, už tu mám krabici od bot plnou ploten, plánuju zrcadlo na stěnu pracovny 8-)
(V nejhorším to dám do sběru, má to už dobrých 10 kg)
Honza_dy

#14 Příspěvek od Honza_dy »

Raději to hoď na aukro, možná na tom něco trhneš :wink:
luccas
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od luccas »

Prodám levně 100GB plotny :-D

Myslím, žeby lidi nakupovali jak diví. :D :D
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“