motohodiny
Moderátor: Moderátoři
motohodiny
motohodiny
Snad tak nějak to bude.
Ale teď vážně a dost ironiím.Ten motor má asi permanentní póly a dost silné sice jsem ho neměl rozdělaný,ale při ručním pootáčení je cítit jak překakuje z pólu na pól.Něco jako krokáč.
Ale tvůj popis tomuhle typu počítadla motohodin zrovna neodpovídá. Kdybys nahodil fotku, a radši víc, bylo by třeba hned jasné, že to, co máš, je něco jiného. Měřák a motor, to spíš vypadá na registrační měřidlo, které má zapisovat na pruh papíru.
Ale ještě raz,je to z traktoru nebo nějakého silničního stroje.motorek je váleček délka asi 4 cm průměr 1,5 cm.Jdou do něho tři vodiče,dva vodiče přímo ze vstupní svorkovnice a jeden z usm.můstku.Můstek ja zapojen na další dva vodiče ze vstupní svorkovnice a ještě z něho vedou dva na ručičkové měřidlo-něco jako tachometr.
No jedině mě tak napadá že by se odebíralo střídavé napětí přímo z alternátoru,to je většinou spojeno přes klíňák s klikovkou.Alternátor je třífázový a motorek by se vlastně točil synchronně s ním a v jedné větvi zapojeno to měřidlo,které začne ukazovat až od určité hodnoty proudu.Měřidlo bude asi zapojeno v úhlopříčce,je tam ještě trimr,kterým se nastaví výchylka.
Já to zase až tak moc nepotřebuji opravit,ale jen přijít na princip.
- Artaban001
Co takhle elektrocentrála? Jenže i u té se používala především jen počítadla hodin. Jestli běží nebo neběží.
Proto si myslím, že odkaz na pár fotek by udělal největší službu - je nás tu dost takových, kdo už měli co dělat s kdejakýmu udělátky, příšernostmi a vychytávkami. Třeba to někdo pozná.
Navíc si myslím, že motohodiny jsou skutečně jen odpracované hodiny, bez ohledu na intenzitu práce. V opačném případě by to musely být normohodiny a to je něco jiného.
Takže 1motohodina se natočí na počítadle za 1hodinu při 1800 otáček asi.Ono to bude na různých strojích jinačí.
Dále říkal že teda se 4 svorkama nezná,ale jen se třema.Dvě se připojí při nastartování na napájení a další na SNÍMAČ na vačkové hřídeli.Asi je to jedno jestli kliková ,nebo vačková.No zkrátka to snímá otáčky motoru.
A proč potřebujeme znát motohodiny takového stroje?Třeba kvůli výměně oleje,výměně náhradních nějakých dílů,střední oprava a podobně.Spotřebě paliva,aby chlapi nekradli naftu a potom ze to neseděli v hospodě,nebo v kriminále.
Asi jak jsem uvažoval na začátku že optřebení bude záležet na zatížení a tím vlastně otáčkách motoru.
No nic jiného mně již neřekl.Takže asi ten motorek bude reagovat na proud,nebo impulzy z toho třetího vodiče.Ale samo že to může být jiné provedení.