Motorek ze stěračů jako pohon vozítka pro dítě?
Moderátor: Moderátoři
Motorek ze stěračů jako pohon vozítka pro dítě?
- Artaban001
Davidus píše:k tomu aby to alespoň slušně jelo tak 250W motorek.. vyzkoušeno, jinak se to bude trápit a plazit
Ono pro takový děcka je to lepší, když se to jen plazí. Rákosníci používají stejny motorky, jako jsou v akuvrtačkách. Klidně ten motorek na stěrače použij. (Třeba na každý zadní kolo jeden, a spojíš je paralelně, navíc ta převodovka působí jako brzda, takže se to po puštění pedálu zastaví)
Prakticky jsem na pohon vozítka zkoušel: motor z AKU vrtačky, motory ze stěračů, motory z AKU koloběžek.
Motory z vrtačky jsou nepoužitelný- nejsou určeny pro trvalý provoz. Při delší provozu se strašně zahříval komutátor, jiskřil a rychle se opotřebovával.
Motory ze stěračů- sílu mají dostatečnou+bonusem je integrovaná převodovka. Bohužel ale na výstupu máš nízké otáčky (okolo 80 ot/min. Takže to vozítko by se pomalinku plazilo. To už nemluvím o tom, kolik vydrží plastová planetová převodovka a o obrovském zahřívání těchto motorků když běžely třeba 5min trvale do zátěže.
Nejvhodnější volba jsou motory z elektrokoloběžek. Vysoký výkon - a dokonce není ve spoustě případů ani nutná převodovka. Pokud ale převodovku použiješ, tak dostaneš na výstupu obrovský kroutící moment při solidních otáčkách. Kupoval jsem je zde: http://www.skutrcentrum.cz/?page=nahrad ... -kolobezky
PS: kupoval jsem tam 2x 300W motor za 1000kč/kus.
http://www.unitemotor.com/ tady to máš podrobněji, někde je tam tlačítko english
odpůrce elektromobilů .. ať si zvykne já sem taky řídil EV jedním pedálem celou dobuCrifodo píše:Navím jestli je nejlepší řešení samosvorné řízení rychlosti, když vozítko kopíruje polohu pedálu, děťátko získá úplně jiné návyky než pak bude potřebovat pro velké vozítko![]()
Ať si zvyká odmala, že něčím udílí rychlost (a setrvačnou energii) a něčím jiným musí (hbitě) brzdit, ne?
Davidus píše:...malé rotory, nekvalitní kartáčky, nedostatečné vzdálenosti vinutí od boků motoru, nekvalitní ložiska, nekvalitní permanentní magnety které se odmagnetují při přibrždění motoru.. i při běhu naprázdno se po hodině dost přehřívají, je to na krátkodobý provoz "než se motor ohřeje" je to provozovaný opravdu na hranici kdy má rotor 200°C
Takže ty motory jsou vlastně uplně na... ?
Většina provozu se odehrává jinak než v režimu vyprošťovacího tanku
kyberbob píše:Takže ty motory jsou vlastně uplně na... ?řekněme si to narovinu: co je dnes kvalitní?..na všem je made-in-japan a dělal to nějakej rákosník doma na koleně
Těch nápisů Japan už právě moc není.
Získal jsem motor made in china, vyráběný na zakázku pro finskou firmu. Byl to pohon běžeckého trenažéru, kde byl slabý, takže je vyměňovali za silnější. Má to 1,3 kW/180V a je to dost k neutahání.