Vražda v modrém Amáru

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jasin

Vražda v modrém Amáru

#1 Příspěvek od jasin »

V časopise Konstrukční elektronika A Radio č. 3 / 2009 se opět objevil vražedný návod. Redaktoři asi nemají padesátku. Což by měli mít.
Vytvořit zařízení, které je galvanicky propojeno se sítí a druhý konec se přitom strká do vody dovede jen opravdový diletant.
Jestliže to má nějaké elektrody ke strkání do vody, je to část přístupná dotyku ve smyslu normy. Takové části je nutno od sítě oddělit dvojitou izolací.
Z hlediska bezpečnosti se totiž musí zkoumat, jak se bude zařízení chovat při poruše a při příchodu přepěťové špičky ze sítě. Zkouší se to tak, že se přiloží napětí 4000V 50Hz po dobu jedné minuty mezi část přístupnou dotyku a síťové svorky. Jak by taková zkouška dopadla u zveřejněného zařízení je jasné. Nevyhovuje.

Na středním vodiči sítě (N) se může vyskytovat napětí proti zemi a to určitě větší, než je bezpečné napětí v souvislosti s vodou. Strkat tento vodič do vody je nerozum. Ochrana je předepsána stejná jako pro (L).

Části přístupné doteku by teoreticky bylo možné oddělit odpory a ty zvolit tak, aby proud v obvodu byl bezpečný. Tomu norma říká ochranná impedance. Jenže požadavky na takovou impedanci jsou ještě větší než na bezpečné napětí. Mimo jiného musí např. vydržet zkušební napětí 10 kV! (Jeden odpor je na max 750V!)

Oč jednodušší by bylo zařízení oddělit od sítě malým trafem. Ty co jsou na trhu jsou většinou zkoušeny na 5 kV a stojí pár korun. Rozměry jsou pro daný účel srovnatelné s použitým kondem a tak není žádný rozumný důvod pouštět do vody síťové napětí.

V zahraničních časopisech si bezpečnost návodů hlídají a bývá tam přesto obsáhlé, často barevně vyznačené upozornění na nebezpečnost síťových napětí v návodu. Jenže z našich časopisů se dosud žádný redaktor nemusel obhajovat před soudem za zveřejnění nebezpečného návodu.
Přílohy
kiler.gif
Signalizátor výšky vodní hladiny
(17.79 KiB) Staženo 233 x
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od hrabosh »

Souhlasím s Tebou, až na poslední odstavec. Samozřejmě, že ta konstrukce je šílená a mě by např. rozhodně nenapadlo, něco takového stavět. Je svým způsobem smutné, že něco takového může v Amáru vyjít.

Ale žaloby za návody prosím ne ... a co se týká upozornění, podlě mě úplně stačí informace někde (např. v úvodu) v článku, že je tam a onde síťové/nebezpečné napětí. Zabraňme 🤐 společnosti aspoň v odborných časopisech! Aby to Amáro nakonec nemělo 50 stran různých upozornění a 10 stran článků ...
jasin

#3 Příspěvek od jasin »

Žalobou jsem měl na mysli hlavně ten případ, až si nějaké dítě na tu vodičku sáhne...
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Nčetl jsem to, ale není tam kapacitní elektroda s dvojitou izolací (zaručeno i pro prostředí plné dítek, padajících do studny) ? :lol:
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od hrabosh »

jasin píše:Žalobou jsem měl na mysli hlavně ten případ, až si nějaké dítě na tu vodičku sáhne...
No ono samozřejmě záleží na tom kde ta vodička je a na spoustě dalších okolností ... nicméně zastávám názor, že za dítě jsou zodpovědní především jeho rodiče.
jasin

#6 Příspěvek od jasin »

Sendyxi, sendyxi. Podívej se na schéma a přemýšlej. Pak teprve piš. Kapacitní sonda by potřebovala úplně jiné zapojení.

Signalizátor hladiny si může někdo postavit do koupelny k pračce jestli neteče, k jezírku na zahradě nebo k akvárku. I v té studni je nebezpečný. Není třeba tam padat. Stačí se dotknout pumpy.
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Já bych se na schéma rád podíval, ale co mám dělat, když se nezobrazuje ? :roll:
Davidsev

#8 Příspěvek od Davidsev »

Bez problému ho vidím...
Eletrika je sviňa, kope a neni vidět :hool:
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

Jasin, napsal jsi přípis dotyčnému redaktorovi? Nebo ještě lépe šéf redaktorovi?

AR už 15 let nekupuju takže článek přečtený nemám. Proč autor nepoužil bateriové napájení? S CMOS a alkalickou baterií to musí vydržet minimálně rok indikovat.
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

nebylo by od věci sem hodit celý článek..
Milan_F

#11 Příspěvek od Milan_F »

Podle tý malůvky bych řekl, že autorem je Vlček, což by vše vysvětlovalo :-)
Honza_dy

#12 Příspěvek od Honza_dy »

Milan_F píše:Podle tý malůvky bych řekl, že autorem je Vlček, což by vše vysvětlovalo :-)

Neřekl bych, pan Vlček kreslí schemata většinou v malování. Ale docela jsi mě pobavil, vlastním tři jeho brožurky a názor na jejich autora si raději nechávám pro sebe.
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Mohlo by být i hůř :)
Crifodo

#14 Příspěvek od Crifodo »

Sendyx píše:Mohlo by být i hůř :)

To je pravda, ale proč se nesrovnávat radši s Ženevou než s nějakou pouliční šopou v Kalkatě? :roll:
Milan_F

#15 Příspěvek od Milan_F »

Honza_dy píše:
Milan_F píše:Podle tý malůvky bych řekl, že autorem je Vlček, což by vše vysvětlovalo :-)

Neřekl bych, pan Vlček kreslí schemata většinou v malování. Ale docela jsi mě pobavil, vlastním tři jeho brožurky a názor na jejich autora si raději nechávám pro sebe.

Je to na 100% Vlčkovina. V malování dělá schémata p. Belza.
Zmínka o něm je mimo jiné i v tomto vlákně http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=29827

Příklad dalšího zvěrstva napájeného přímo ze sítě (KE3/2008) Autorem je jak jinak Vlček.
Přílohy
vlcek.JPG
(38.46 KiB) Staženo 124 x
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“