Digitalny laboratorny zdroj

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ladislav37

Digitalny laboratorny zdroj

#1 Příspěvek od ladislav37 »

Zdravim vsetkych.

Uz dlhsiu dobu sa snazim poskladat digitalny lab. zdroj a PE03/07 a PE04/07. Pretoze som si chcel odskusat velkost pismen a rychlost regulacie, tak som zacal vlastne riadiacou castou s procesorom PIC16F877-20/P a displejom s tym ze ked tom pripojim napajacie napetie tak by to malo fungovat bezproblemov... Ako prvy problem som mal dany uP naprogramovat, pretoze skoro so ziadnym programatorom to neslo (vecsina z neho vedela iba citat). No ked sa to konecne podarilo tak pri programovani CW mi vyhlasi chybu typu ze 0x3936 za CW nejde naprogramovat, iba 0x3D36. Ked dam uP do DPS tak sa vobec nejavy ako zivy... premeral som uz kazdu cestu ci tam nie je skrat alebo nejake prerusenie ale nic. Neviete niekto nahodou aky je rozdiel medzi 3936H a 3D36H, alebo mi nieco este poradit, co by som mohol vyskusat... Za radu vopred dakujem..
Mendor

#2 Příspěvek od Mendor »

ladislav37 píše:Zdravim vsetkych.

.. Ako prvy problem som mal dany uP naprogramovat, pretoze skoro so ziadnym programatorom to neslo ..

A zkoušel jsi programátor PRESTO od firmy ASIX, nikdy jsem s ním při programování žádné problémy neměl ...
Chenzee

#3 Příspěvek od Chenzee »

Pokud jsem to dobře zpočítal, tak rozdíl je v hodnotě 10. bitu slova. x9xx je bit v 0, xDxx je v 1. Vzhledem k tomu, že tento bit se ve verzi bez A nepoužívá, je vždy čten jako 1, proto ti to nutí i pro zápis tam tlačit 1. pokud však máš PIC s A, tak je význam tohoto bitu jiný (kromě jiného) a tedy program ti chodit nebude.
ladislav37

#4 Příspěvek od ladislav37 »

No, autor tvrdi ze program chodi na obyc. picku aj na verzii "A", takze este vyskusam veriu "A" uvidim...
Chenzee

#5 Příspěvek od Chenzee »

no nejsem si úplně jistý, zda verze s A a verze bez A jsou zaměnitelné. Rozdíly v nich jsou a záleží, co všechno program využívá. Každopádně nejprve je nutné v programátoru nastavit správnou verzi (tedy s A či bez A).
Dále: co ti sviti na LCD po zapnutí? Je bez znaků nebo ukazuje kostičky ve vrchnim řádku nebo nějaký rozsypaný čaj? Vcc a Vss máš připojené správě? Co okolo krystalu? kondy máš správné? Co MCLR vstup (pin1)? Je na +5V (nejlépe přes nějaký R)? Co vodiče k LCD, máš správně DB4-7 propojené s PICem? co R/W a DB0-3? Některé LCD je potřebují uzemnit (já to dělám vždy). H.
ladislav37

#6 Příspěvek od ladislav37 »

Ta verzia v programatore je samozrejmost. LCD po zapnuti svieti, VDD aj VSS su spravne, kontrast som nastvail tak aby mi nesvietili vsetky body ale zaroven aby ich bolo slabo vidno, kondiky na krystal dal 33p, zmeral som vsetky cesty od uP k LCD a sedia podla schemy, ziadne skraty medzi nimi ani prerusenia, napajanie na uP bolo v poriadku, MCLR este zmeram, na displeji sa po zaputi vobec nic nezobrazuje, dal som logicku sondu na Enabled a ziaden signal takze to mrzne niekde na procesore, pouziva A/D prevodink, PWM a este komunikaciu s cislom teploty podal schemy, pre istotu som dal napetie aj na referencnu zem a napetie A/D prevodnika..., bohuzial LCD uzemnene nie je, takze mozem vyskusat aj toto...

Dakujem za radu...
BaluSK
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od BaluSK »

hod mi schemu do mailu ako je to zapojene,napisem ti maly testovaci sw ,aby si vedel vylucit ci je problem v hexku alebo v hw... balu@rsnet.sk
Chenzee

#8 Příspěvek od Chenzee »

ladislav37 píše: ...LCD po zapnuti svieti, ... , kontrast som nastvail tak aby mi nesvietili vsetky body ale zaroven aby ich bolo slabo vidno, na displeji sa po zaputi vobec nic nezobrazuje, ....

To jako že při připojení zapojení (zařízení) na napájení LCD ukazuje jen plné kostičky nebo vůbec nic. Pokud je vše "správně" jen je PIC bez programu /mrtvý/ tak musí LCD ukazovat v 1. řádku kostičky. Pokud je nevidíš, musíš zvýšit kontrast. Ale to asi teda víš.
Nejlepší by bylo, pokud máš programátor, jak psal kolega, natlačit do PICu nějaký blikátko a zjistit, jestli teda PIC funguje a programuje se správně či ne. Pokud tak neudělal, tak ti to můžu poslat taky. Jen to chce schéma. To by se hodilo aj tak.
ladislav37

#9 Příspěvek od ladislav37 »

Schema nie je problem, prikladam ju...., s tym blikatkom ma to uz tiez napadlo, ale bohuzial PIC-ka neviem programovat a zatial nic vhodneho som na webe nenasiel, uplne by stacilo zopnutie a vypnutie vsetkych portov..., na MCLR 5V je, a skusal som nastavit display tak aby prvy riadok svietil, ale u grafickych taketo nieco asi nie je (pardon zabudol som spomenut ze sa jedna o graficky diplej MG12864, resp. ATM12864 z GME), u znakovych o tom viem...
Přílohy
Dig. lab.jpg
(295.75 KiB) Staženo 230 x
Chenzee

#10 Příspěvek od Chenzee »

Tady máš ten zkušební program. Vzdy je jeden z vystupu v 1, ostatni v 0. Po 400ms se aktivuje nasledujici vystup. Otestuji se ti takto všechny vystupy PICu. (tedy PA až PE). Pro jistotu prikladam i ASM., kdybych se někde seknul. Je to pro 20MHz krystal.

Hodně zdaru :agree:
Přílohy
RJ_ver_1_0.hex
(2.23 KiB) Staženo 131 x
RJ_ver_1_0.asm
(8.65 KiB) Staženo 147 x
Naposledy upravil(a) Chenzee dne 27 črc 2009, 07:33, celkem upraveno 1 x.
ladislav37

#11 Příspěvek od ladislav37 »

Dakujem velmi pekne za ten skusobny program, ale si si isty ze si nastavil cas medzi preskokom na dalsi pin 400ms? pretoze ked som to spustil tak som na portoch meral napetie od 1,8V do 2,5V, takze jednine co mi napada ze bud ten procesor nejde alebo ten program ide velmi rychlo...
BaluSK
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od BaluSK »

skus toto,je to to iste co ti poslal kolega,ale vsetky porty blikaju sucasne v sekundovych intervaloch

Pri programovani zaskrtnut WDTE ,LVP a BOREN nezaskrtni
Přílohy
MAIN2.HEX
(1.65 KiB) Staženo 111 x
ladislav37

#13 Příspěvek od ladislav37 »

No tieto procesory ma uz vazne stvu, v zivote som nemal taky problem nejaky rozbehat, bohuzial ani jeden z vasich softom sa mi nepodarili spustit, mam 2 rovnake procesory pre istotu a dokonca aj dve DPS na ktorych to skusam a nic... Mozno ze len zle nastavujem CW, ale Chenzee nastavil CW uz v programe, a aj tak to neislo..., pripominam ze napajanie, MCLR a pripojenie krystalu som skontroloval, este som sa Vas chcel opytat ci neviete aky je rozdiel v nastvenia oscilatora medzi HS a XT, a ci nahodou k 20MHz krystalu nema ist ina hodnota kondiku? niektore Atmely maju iba 5pF+-5pF...

//EDIT:Zamenil som ten 20Mhz krystal za 12Mhz a zrazu tie programceky na test funguju, takze v pondelok zozeniem novu 20-ciatku a uvidim...
BaluSK
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od BaluSK »

ups sorry,toto mi nejako uniklo :D casovu slucku som mal prepocitanu na 4MHz krystal ,ospravedlnujem sa.....vyskusaj toto :D
Přílohy
MAIN2.HEX
(1.68 KiB) Staženo 112 x
Chenzee

#15 Příspěvek od Chenzee »

Program má opravdu prodlevu 400ms, rozdíl mezi HS a XT je, že XT se používá pro krystaly do 4MHz, HS nad 4MHz. klikni na následující link, http://www.microchip.com/wwwproducts/Devices.aspx?dDocName=en010241 , stáhni datasheet a koukni na stranu 124 v readeru (122 číslo stránky) a tam je na první pohled jasné, o čem je řeč. Ostatně není na škodu prolistovat celý DS. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“