Lakování desky plošných spojů

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sendyx

#16 Příspěvek od Sendyx »

http://www.kovopb.cz/cz/pajky_p.html

Tady jsou i jiná tavidla. Jestli si oni zase neulehčují práci :cry: . Jinak byli ochotni udělat na objednávku jakoukoliv kombinaci, a stačilo 30-50kg šarže (což zas není tak moc, když se domluví třeba 10-20 lidí). Je třeba se mailem optat, co mají skladem, to může být mnohem zajímavější.

F1 - musel bych si tady najít nějaký vzorek, určitě jsem to měl v ruce, ale z hlavy už nevím. Některé testované věci nebyly špatné, ale třeba se nedal splnit požadavek mít stejné (kompatibilní) tavidlo samostatně a to bylo nesplnitelné nebo drahé, zatímco Marmoty prodává i GES.
Jinak ve stručnosti - není slitina jako slitina (na papíře může být 63-37, ale s kdovíjakou tolerancí a třeba strašným obsahem pájecích jedů a přísad - ekologické recyklované kovy :lol: ), už jenom v tom může být problém. Mám Alpha Solder z Polska, papírově 62-38 (s tolerancí 60-63Sn), po zapájení lesklá s lokální krupičkou), mám 63-37 z Kovohutí a je lesklý jak zrcadlo a krupice se nekoná.
Zdenci

#17 Příspěvek od Zdenci »

skusim kupit vzorky s tym F1 a uvidime.
Inak teraz co som si kupil ten posledny s fluitinom 0,5mm koli smd, tak ten ma nejaky fluitin AS a ten je celkom fajn, ziadny bordel, pekne leskly...
Sendyx

#18 Příspěvek od Sendyx »

Nevím, proč chceš koupit vzorky s F1, když doporučuji jiná tavidla :roll: . Četl jsi aspoň dokumentaci k tomu F1 ?
Zdenci

#19 Příspěvek od Zdenci »

zavolam tam,
ale podla ich tabulky z tvojho odkazu sa zda ze tavidla F1,MTL408 a MTL468 su definovane ako jeden typ podla DIN 8511 a to F-SW-26.
Sendyx

#20 Příspěvek od Sendyx »

Ano, ale když kupuješ šunku, tak je taky rozdíl v provedení té které konkrétní šunky u toho kterého výrobce :roll:
Zdenci

#21 Příspěvek od Zdenci »

:) no jasne, zavolam, pokecam, zhodnotim, kupim, uvidim.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od forbidden »

Ja jsem nedavno taky zkousel s cim nejlip pajet a zustal jsem u Sn60Pb38Cu2 s tavidlem MTL 468 od Kovohuti. Jsem s tim moc spokojenej. Doted jsem zastaval nazor, ze kalafuna staci, ale toto je jiny kafe, neveril jsem jak snadno se s tim daji pajet i veci co jsem s kalafunou musel cistit a nahrivat nez cin chytl. Jeste jsem na zkousku koupil tavidlo MTV 125 na ruzny kovy, ale to jsem jeste nezkousel.
Sendyx

#23 Příspěvek od Sendyx »

No ano, vždyť celou dobu tvrdím, že je to malý zázrak. Přikup si tavidlo samostatně, ale stejně ho použiješ minimálně (já tím jenom pájím některá lanka, smd a napouštím tím hladovou měď - odsávací licnu). A mimochodem, MTL408 je ještě o pořádný kus účinnější než 458/468.

K MTV je ideální si pořídit i trubičkový cín s MTV v sobě, když tak poskytnu (mám 1,5mm a 0,6mm). Tavidla nekombinovat.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od forbidden »

S tim MTV mam taky pajku, klasickou Sn60Pb40. Prave ze jsem koupil tavidla samostatny a k nim i pajky. Myslel jsem, ze by to mohl byt problem kombinovat.
Meli by Te platit Sendyxi za propagaci :lol:
Sendyx

#25 Příspěvek od Sendyx »

Mám pocit, že jsem pro propagaci českého výrobku udělal asi 100x více než obchodní oddělení KovoPB, které snad tu výrobu sabotuje nesmyslnými kombinacemi výrobků :cry: . Bohužel jsou kvalitní výrobky návykové.

Mimochodem, teď jsem zkoušel pájet Fluitinem HS10 a Solisolderem, bez přídavného tavidla se s tím skoro nedá polovina věcí dělat.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“