stereo to joined stereo

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
FrantisekProchazka

stereo to joined stereo

#1 Příspěvek od FrantisekProchazka »

Zdravím všechny diskutéry, mám dotaz:
Chci spojit jeden stereo signál (hudba) z MP3 přehrávače do jednoho signálu. Výsledný signál budu zesilovat nf. zesilovačem s TBA820M zapojeným dle datasheetu. Celek bude napájen z baterií, celkové U= od 4V do 5V.

Vstupní díl jsem v případě 1. zamýšlím s kondenzátory, v případě 2. (s trafem namotaným na hrnkovém jádře) v případě nutnosti galv. oddělení do budoucna.

Dotaz: lze vůbec takto úspěšně míchat stereo kanály za účelem získání jednoho mono? Nebo jít do aktivního mixéru i pro takovou jednoduchou aplikaci?
Přílohy
joined_stereo2.jpg
konfigurace 2
(82.62 KiB) Staženo 120 x
joined_stereo1.jpg
konfigurace 1
(72.04 KiB) Staženo 124 x
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Smíchej to jen přes odpory a je to, dělá se to tak normálně už mnoho let.
FrantisekProchazka

#3 Příspěvek od FrantisekProchazka »

Tak já to tedy zkusím dle obr.
Díky za radu.
Přílohy
joined_stereo3.jpg
(71.51 KiB) Staženo 126 x
Bernard

#4 Příspěvek od Bernard »

Sčítání a odčítání kanálů, na tom je založeno stereovysílání FM. V hlavním pásmu je signál L+P, který se dá přijímat i na mono přijímačích, a na pomocné nosné je namodulován signál L-R. O oddělení L a R se postará stereodekodér.
Pokud vím, v MP3 je "joint stereo" přesně tento princip, ovzorkován je signál L+R a L-R, a tím se trochu ušetří na rychlosti vzorkování. Pokud už máš analogový výstup, je úplně jedno, jestli původní zakódování bylo stereo (L,P) nebo joint stereo (L+R, L-R). Na výstupu máš v obou případech signály L a R separovány a spojíš je do mono přes odpory, jak říká Hill.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Lukas-Peca »

Jak řešíte to, že se u nekvalitního FM vysílání nebo u některých nahrávek po sečtení do mono zeslabí výšky díky fázovému posunu? Je to dost nepříjemné...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“